«Знай наших»: композитори Юлій Мейтус, Дмитро Тьомкін та музика до фільмів

5 жов. 12:10


 У Кропивницькому відбулося засідання мистецького клубу «Знай наших», що вже три роки діє при відділі мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. Героями засідання стали два композитори – фундатор модерної української опери Юлій Мейтус та лауреат чотирьох премій Оскар Дмитро Тьомкін, які залишили свій слід у кіномистецтві України та США, а також пов’язані із нашим краєм.

У творчій біографії Юлія Мейтуса музика до 17 фільмів, серед яких: «Нічний візник», «Іван», «Стара фортеця», «У мирні дні», «В степах України», «Небо кличе» та інших, знятих на Одеській та Київській кіностудіях.

Дмитро Тьомкін уродженць міста Кременчука, чиє коріння пов’язане з нашим краєм. Батько композитора народився у Єлисаветграді (нині Кропивницький), а мати – у Новогеоргіївську (нині місто затоплене водами Кременчуцького водосховища). У 1907 році, у віці тринадцяти років Дмитро став студентом Петербурзької консерваторії. Там він навчався по класу фортепіано у Фелікса Блюменфельда. Дмитро Тьомкін – знаний американський композитор, який працював переважно в жанрі кіномузики, створивши саундтреки до 121 голлівудського фільму, отримав 4 премії Оскар та 6 Золотих  Глобусів.

Інші випуски
Більше відео