Архітектурний бренд Кропивницького — дивіться і слухайте в ефірі Суспільного Кіровоградщини

Архітектурний бренд Кропивницького — дивіться і слухайте в ефірі Суспільного Кіровоградщини

30 бер. 2021

Команда Суспільного радіо Кропивницького підготувала спеціальний проєкт присвячений 155 річниці від дня народження архітектора Якова Васильовича Паученка. Виїзна студія UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ працювала у Художньо-меморіальному музеї О. Осмьоркіна. До розмови запросили мистецтвознавця і художника Андрія Надєждіна та головну зберігачку фондів музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олену Класову. Проєкт транслюватиметься 30 березня о 12:10 на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та в ефірі UA: Українське радіо Кропивницький.

 

Читайте також: «Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ


«Команда Суспільного радіо у Кропивницькому часто здійснює тематичні включення і виїзні студії із різних куточків нашої області, — каже т.в.о. продюсерки UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Яна Бабак. — На цей раз це тема унікального архітектурного спадку Якова Паученка як бренду Кропивницького, колишнього Єлисаветграда. Музей О. Осмьоркіна гостинно прийняв нас, створивши необхідну атмосферу для розмови та надавши цікавих спікерів».

Споруда, у якій розташовано Художньо-меморіальний музей О. Осмьоркіна, збудована у 1899 році та є візитівкою архітектора Паученка.

«Яків Васильович Паучеко був першим, хто дав уроки художньої архітектури в місті, — зазначає Андрій Надєждін.Саме він привіз цю ідею і починаючи зі свого будинку її розвивав. На той час його замовниками були лікарі, військові в минулому і купецтво».

Створений зодчим архітектурний ансамбль історичного центру Кропивницького — лікарня Святої Анни (міська лікарня №2), лікувальня Гольденберга (міська лікарня№3), лікувальня Вайсенберга (департамент охорони здоров’я ОДА), будинок Мейтуса (музична школа №1 імені Генріха Нейгауза), міжнародний кредитний банк (ресторан вулиця Двірцева), гостинний двір (приміщення СБУ), театр «Ілюзія» (школа мистецтв А. Короткова) — сьогодні можна назвати туристичним брендом Кропивницького.

«У міста є багато родзинок — театр, парки, урбаністична скульптура. Архітектурні шедеври Паученка цікаві і самі по собі, і як об’єкти у яких розташовані музеї. До 265-річчя міста було видано довідник “Кропивницький за три дні” для того, щоб туристам було легко орієнтуватись без екскурсовода», - додає Олена Класова.

«Історія малої Батьківщини — рідного міста або села, це не лише люди та події. Це також будівлі — пам’ятки архітектури. Старовинні житлові будинки, лікувальні заклади, фінансові споруди, що нині є прикрасою історичного центру Кропивницького є і його візитівкою, — упевнена редакторка UA: Українське радіо Кропивницький Наталія Сметанко. — Кожна подібна споруда — єдина у своєму роді, особлива. За цими шедеврами зодчества — історія міста, культурного та мистецького розвитку, талановитих людей на яких завжди був багатий Єлисаветград- Кіровоград- Кропивницький».

Для довідки: Яків Васильович Паученко народився 21 березня 1866 року в місті Єлисаветграді. Головним заняттям у житті Я. В. Паученка була архітектурна творчість у рідному місті. За його проєктами було збудовано понад 20 будинків. Його власний будинок, збудований у 1899 році нині є Художньо-меморіальним музеєм О. О. Осмьоркіна (художника, небожа Якова Васильовича). У споруді поєднано провідні стильові напрямки архітектури того часу. Тут відбувались музичні вечори й театральні прем’єри.

         Читайте також: Традиційна великодня випічка нацспільнот України — у спецпроєкті Суспільного

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Новини про Кіровоградщину читайте на діджитал-платформах Суспільне Кропивницький: