«Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

«Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

26 бер. 2021

До Всесвітнього дня театру на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і всіх регіональних телеканалах Суспільного стартують міжпрограмні замальовки «Театри України». З 27 березня і протягом усієї весни в ефірах Суспільного розповідатимуть про театри кожного регіону з цікавими фактами з історії театрів, їхніх будівель та вистав. 

Читайте також: Герої театральних вистав читають погоду на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

Першими глядачі Суспільного побачать історії театрів Одеси, Харкова, Сум, Чернігова, Миколаєва і Дніпра.

Креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна зазначила, що цей проєкт зараз особливо актуальний, адже через карантин День театру не можна відзначити походом на улюблені вистави.

«Театри завжди допомагали нам здійснити “культурну подорож” без довгих доріг і валіз. Регіональні канали Суспільного пропонують відвідати театри з усіх куточків України, не виходячи з дому. Дізнайтеся більше про наші театри, обирайте найцікавіші й приходьте на вистави, щойно це стане безпечним», — сказала Катерина Жуліна.

Творча група UA: ВОЛИНЬ розповіла про Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка, якому нещодавно виповнилось — 80. Уперше завіса театру відкрилася 29 лютого 1940 року. Глядачів зустрічали прем’єрою вистави «Платон Кречет» О. Є. Корнійчука.

Журналісти UA: ЧЕРКАСИ розповіли про Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка. Відомо, що театр побудовано на місці колишньої синагоги, у ньому вперше в УРСР була змонтована обертова сцена, а в 2015-му через масштабну пожежу повністю вигоріла глядацька зала та покрівля. 

«Знаково було знімати ролик до Міжнародного дня театру саме цього року, бо якраз два тижні тому театр у Черкасах відкрили після тривалої реконструкції, — розповідає продюсерка філії Суспільного UA: ЧЕРКАСИ Олена Баніна. — Будівля отримала друге життя після пожежі 2015 року, й нині є окрасою Театральної площі».

«У Херсоні театральне життя вирує вже майже 200 років. Тут працювали відомі українські режисери, на херсонській сцені грали й відомі актори театру. За цей час у місті кілька разів театральні трупи переїжджали до нових будівель, остання з яких була зведена 1962 року. І зараз Херсонський театр відомий поза межами України, зокрема завдяки Міжнародному театральному фестивалю “Мельпомена Таврії”. Власне, про це у нашому короткому відео створеного в рамках спільного проєкту», —  розповідає продюсер Херсонської філії Суспільного Рустам Авдєєв.

Команда UA: РІВНЕ розповіла про Рівненський академічний український музично-драматичний театр, який уславився тим, що саме на його сцені вперше в Україні у 1956 році презентували п’єсу Вільяма Шекспіра «Король Лір». Дах театру прикрашають жіночі скульптури, які уособлюють регіони України.

У Сумах у Всесвітній день театру мала б проходити велика театральна подія —  VІІІ Міжнародний театральний фестиваль «Чехов-фест». Але після відкриття і двох перших спектаклів місто потрапило до «червоної зони». Доки глядачі очікують завершення карантину, команда UA: СУМИ підготувала для них розповіді про два сумські театри — Сумський національний академічний театр драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна та Сумський обласний театр для дітей та юнацтва.

«Суспільне Суми є багаторічним партнером театрального фестивалю “Чехов-фест”. Минулого року він не відбувся через карантин. Відтак восьмого фесту глядачі чекали два роки. І ми його таки відкрили. Але вісімка, схоже, перевернулась у позицію нескінченності й червона зона змушує переносити всі фестивальні вистави, а також прем‘єри, які підготували сумські театри до Дня театру. Тож радо презентуємо наші театри всій Україні, бо зустрітися наживо  з глядачами вони зараз не можуть», — розповідає продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

Команда суспільного мовника UA: ЖИТОМИР підготувала відеорозповідь про Житомирський академічний український музично-драматичний театр імені Івана Кочерги. Житомир має давні театральні традиції. Театр існував тут уже на початку ХІХ століття.

У 1858 році в місті збудували перший в Україні кам’яний театр, який і сьогодні є окрасою архітектури міста. Тепер тут обласна філармонія.

У сучасному приміщенні театру, яке побудували 1966 року, вперше в Україні використали циркулярну завісу, яка закриває сцену разом з оркестровою ямою по радіальній кривій, даючи можливість режисеру використовувати авансцену.

UA: ХАРКІВ підготував цикл роликів, завдяки яким глядач може зазирнути за лаштунки й побачити, як живуть театри поза сценою. За словами продюсерки Харківського Суспільного мовника Ірини Первишевою, цикл «Театри України» — це спроба підтримати людей, які втомилися від карантинних обмежень й чекають на поновлення повноцінної роботи. 

«Рік пандемії змінив звичний перебіг життя. Артисти мали вимушену перерву в роботі й зараз скучили за повними залами, а їхні глядачі — за враженнями та можливістю бачити улюблені вистави без побоювань. Цикл "Театри України" — така собі спроба підтримати людей, які втомилися й чекають на поновлення повноцінної роботи. Це можливість зазирнути за лаштунки театрів, дізнатися, чим унікальні не лише вистави, а й приміщення театрів та люди, які там працюють. А ще — це підказка, куди можна завітати в Харкові»,  — розповіла продюсерка UA: ХАРКІВ Ірина Первишева

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.