14  ефірів про місцеві вибори на Кіровоградщині —  «Виборчий округ. Місцеві» на UA:  КРОПИВНИЦЬКИЙ

14 ефірів про місцеві вибори на Кіровоградщині — «Виборчий округ. Місцеві» на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

23 жов. 2020

У проєкті «Виборчий округ. Місцеві» на телеканалі  UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ взяли участь представники партій до Кіровоградської обласної ради, районних рад та кандидати на посади міських, сільських голів та очільників об’єднаних громад області. Кожен із кандидатів мав можливість на рівних умовах представити свою програму та план дій. Всього заплановано 14 ефірів, які транслюються на радіо- і телеплатформах Суспільного Кропивницький, також на новинному сайті зробили публікації по випусках «Виборчого округу. Місцеві».

Читайте також: Суспільне Кропивницький інформуватиме про найважливіше у день виборів

«Цього політичного сезону ми вирішили створити максимально конвергентний формат  для кандидатів — ефіри з претендентами на виборні посади відбувалися в теле- і радіоформатах одночасно. Тим, хто не встигав дивитися ефіри ми готували текстові варіанти виступів учасників програм, які можна було читати на сайті», — каже продюсерка філії Суспільного UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Олена Кваша

Пані Олена відзначає, ця кампанія мала певну специфіку — повільність кандидатів у прийнятті рішень щодо участі в програмах.

«Проте, це є очікуваним, оскільки до участі в виборах залучені нові люди, які тільки отримують свій перший політичний досвід, — коментує Олена Кваша. —  Ми були готові до такого і всіляко консультували таких дебютантів. Стосовно тих, хто не вперше виходить на ринг — власне теж все просто, вони або йдуть до нас  — переважно йдуть, або ні. Це їхнє бачення і право. Команда нашої філії свою роботу виконала на високому рівні, я вдячна кожному редактору». 

Працювали з кандидатами журналісти Суспільного Кропивницький Василь Левицький, Леся Журавська та Наталія Сметанко. Для зручності учасників передвиборчих перегонів, команда запропонувала їм включатись у розмову через «ZOOM» чи «VIBER». Частина спікерів скористалися такою можливістю.

До проєкту долучилися експерти:       

  • Зоя Лебідь координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області;
  • Лев Абрамов — директор Інституту соціокультурного менеджменту;
  • Едуард Клюєнко — кандидат соціологічних наук, доцент кафедри філософії, політології та міжнародних відносин Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;
  • Сергій Зелінський директор Регіонального центру підвищення кваліфікації Кіровоградської області, доктор наук з державного управління;
  • Дмитро Сінченко голова Асоціації Політичних Наук;
  • Руслан Стадніченко кандидат політичних наук, політичний експерт;
  • Віта Думанська громадська діячка, координаторка руху ЧЕСНО;
  • Олександр Солонтай — експерт з політики.

У трьох випусках проєкту говорили про соціально-політичну карту Кіровоградщини, виборчий процес, на що варто звернути увагу виборцям краю, структуру нових райрад, повноваження депутатів райрад, представництво територій в райрадах. Одинадцять програм — це публічні співбесіди з кандидатами.

Василь Левицький зазначає, що під час  підготовки ефірів, команда відчула дефіцит інформації про деякі ради, партії, кандидатів на сайті ЦВК. Також треба було оперативно реагувати на зміни у плані  ефірів, через невизначеність деяких кандидатів.

«Не всіх влаштовував наш формат — декому хотілося говорити більше і так, як йому заманеться, — каже Василь Левицький. — Однак претензій до роботи журналістів не спостерігаємо. Хотілося, щоб над таким важливим проєктом про претендентів на майбутню владу громад працювала більша команда — адже, на пошук глибинних проблем тієї чи іншої території та влучних запитань до потенційних її очільників потрібно багато часу і зусиль».

Підготовка ефірів потребувала критичного мислення і розуміння де шукати потрібну інформацію.            

«Ми працювали командою. Вважаю, саме це і дозволило проєкту відбутися, — зазначає Леся Журавська. — Пошук інформації, пошук контактів, пошук програм кандидатів, до речі, не всі вони представлені у відкритому доступі, — все це ускладнювало процес роботи над програмою, а з іншого боку робило його цікавим і динамічним. Порівняння програм минулих років, різних політичних сил, різних представників дало напрям у формуванні питань: аби кожен, хто нас слухає і дивиться, зрозумів, наскільки кандидат компетентний, реально буде реалізовувати озвучені плани, наскільки спроможний змінювати життя громади на краще».

На думку Наталії Сметанко, такий передвиборчий формат ефірів є корисним для глядачів і слухачів.

«Кандидати не знали, які запитання для них підготували журналісти та експерти, тож, відповідно, не мали можливості підготуватися до ефіру заздалегідь, продумавши відповіді, які  б сподобалися виборцям, — коментує Наталія Сметанко. —  Ефект несподіваності продемонстрував обізнаність (або ж навпаки) кандидатів у проблемах регіону та готовність реагувати на виклики громади. Уточнюючі запитання, підготовлені командою редакторів, виявляли наскільки обіцянки кандидатів є популістськими».  

Долучилась до роботи над проєктом  і діджитал-команда Суспільного Кропивницький.

«Всі випуски проєкту ми поширювали на діджитал-платформах: сайт, ютуб-канал, фейсбук-сторінка. Співбесіди отримали схвальні відгуки читачів і глядачів, — розповідає керівниця діджитал-відділу Олена Демчак.—  Зазначу, що опитування, яке ми робили серед кропивничан, показало, що більшість респондентів не знають повноважень міського голови. З дев’яти опитаних тільки одна людина знала, що у компетенції мера є ремонт доріг, а не зарплати чи тарифи».

Ефіри «Виборчого округу. Місцеві» на Суспільному Кропивницький можна переглянути за посиланням:

 

  • програма від 23 жовтня з’явиться на ютуб-каналі після ефіру.

Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно—політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити якісний діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборних посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника, виборці матимуть змогу розібратися з програмами кандидатів і зробити виважений самостійний вибір. «Виборчий округ. Місцеві» — четвертий сезон проєкту. Ефіри з кандидатами місцевих виборів на Кіровоградщині можна переглянути на ютуб—каналі Суспільне Кропивницький