Суспільне Кропивницький розгорнуло виїзну студію на театральній сцені для спецпроєкту про «Вересневі Самоцвіти»

Суспільне Кропивницький розгорнуло виїзну студію на театральній сцені для спецпроєкту про «Вересневі Самоцвіти»

24 вер. 2021

Виїзна студія Суспільного у Кропивницькому працювала на 51 Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», який триває  з 20 до 26 вересня. Майданчиком для інтерв’ю стала сцена Академічного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького. З гостями студії спілкувався редактор Українського радіо Кропивницький Кирило Поліщук. Тематичний спецпроєкт «Вересневі Самоцвіти» вийшов у ефір у межах програми «Радіодень».

Фото з Вікіпедії

Цього року учасниками фестивалю стали театри з Кропивницького, Вінниці, Миколаєва, Дніпра, Ніжина та Коломиї. Фестивальні події розгорнулись на кількох локаціях Академічний музично-драматичний театр імені Марка Кропивницького, Хутір Надія та заповідник «Тобілевичі» у селі Арсенівка.

«Такі багаторічні фестивалі, як “Вересневі самоцвіти” — це уже частина бренду Кіровоградщини. І мета Суспільного — наблизити глядача та слухача, який, можливо, не матиме можливості чи часу завітати на заходи безпосередньо, до цього культурного, іміджевого пласту нашої області, говорить в.о. продюсерки Кропивницької філії Суспільного Яна Бабак. Тим більше, що цьогорічна виїзна студія — це унікальний за змістом матеріал, адже ми маємо змогу почути із перших вуст, від режисера, про сенси, концепцію, змісти фестивалю. Це інсайди, які ви зможете побачити лише на Суспільному».

Про концепцію цьогорічного заходу та репертуар у першій програмі розповів головний режисер театру та фестивалю «Вересневі Самоцвіти» Євген Курман.

«Цьогорічний фестиваль присвячений 30-ій річниці Незалежності України, при формуванні репертуару ми намагалися охопити всі грані цього явища, зазначив Євген Курман. Це і багатонаціональність нашої держави, це й автентичність, глибинність, війна, сьогоденні реалії. Фестиваль відкрився документальною виставою про війну «Іду за вас». Вона заснована на інтерв’ю бійців 3-го полку спецпризначення імені Святослава Хороброго. Ніжинський театр привіз виставу «Експериментаріум» за відомою п’єсою сучасного драматурга Павла Ар’є «Баба Пріся», Коломийський театр — «Камінний хрест». Є сучасна алегорична вистава молодого театру з Дніпра — «Мандатоносці» сучасного драматурга Олега Миколайчука-Низовця. Вінницький театр привіз сучасну жанрову п’єсу, сучасний детектив «Бал негідників». А звершувати театральну програму фестивалю ми будемо виставою нашого театру «Вічний закон материнства». Ця вистава створювалася до 140-річчя від дня народження Володимира Винниченка. Це той пласт нашої культури, який був майже втрачений, який треба реанімувати».

Читайте також: Радіо Культура оголошує мистецький конкурс на часткове виробництво проєкту «Аудіокнижка»

А почався 51 фестиваль театрального мистецтва у Кропивницькому з відкриття інсталяції «Театр на відстані дотику» у фоє театру імені Кропивницького.

«У сучасних умовах театр не повинен бути лише фабрикою по створенню і показу вистав. Це — мистецький центр. Приміщення театру, де перебуває глядач, повинно бути не просто естетизоване у своєму екстер’єрі, готове до перебування глядача, а, я впевнений, що це має бути експозиційний простір для мистецько-художнього спілкування між глядачем і художнім продуктом. Це наш перший досвід перетворення фоє нашого театру на експозиційний простір, наділі ми маємо в планах це розвивати», каже Євген Курман.

Також головний режисер розповів, що цього року вистави також покажуть у Дмитрівській ТГ та Олександрії. Ще Фестиваль цього року відкрив нову платформу лекційну.

Розмову із Євгеном Курманом можна переглянути тут

«Я буваю у театрі імені Марка Кропивницького вже майже 20 років, каже редактор Українського радіо Кропивницький Кирило Поліщук. Одного разу навіть виступав із поетичним перфомансом на малій сцені, але вперше побачив великий зал зі сцени завдяки виїзній студії “Радіодня”. Надзвичайно надихає, що нашими виїзними студіями ми даємо можливість глядачам побачити ті локації, які вони навряд бачили раніше (наприклад, кабіну вертольота Мі-6 в Олександрії), або побачити звичні місця із незвичного ракурсу».

Читайте також: «Іспанське капричіо», шабаш відьом та музика для балету — концерт симфонічного оркестру на Суспільному

У другій програмі виїзної студії на сцені академічного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького ведучий Кирило Поліщук спілкувався із театрознавицями Аллою Підлужною з Києва та Світланою Максименко зі Львова.

Алла Підлужна поділилася своїми враженнями від фестивалю «Вересневі самоцвіти»: «Нам із колегами дуже цікаво дивитися на той зріз театрального мистецтва, який представлений саме тут, на цьому фестивалі. Нам уже довелося побачити кілька вистав із цієї програми. Дуже вдалим було розпочати театральну програму саме театральною інсталяцією у фоє театру. Вона має таку досить символічну назву “Театр на відстані дотику”. І, можливо, цією фразою хочеться, щоб глядачі відчували театр саме так близько та по-рідному, як якусь необхідну духовну річ на відстані дотику своєї руки, серця, відчуття, переживань».

Світлана Максименко розповіла про своє сприйняття постановки академічного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького «Іду за Вас»: «Режисер Курман абсолютно знімає будь-яку театральність. Це чотири історичні, документальні історії. Я прожила ці чотири долі. Мені здається, що так чесно, не театрально, сповідально, але на глибоку і велику аудиторію необхідно піднімати болючі теми. Особливо про цю війну, про яку телебачення говорить якось документально, а театр якось цнотливо мовчить, ніби треба пройти дистанцію в часі. Ось на цій виставі ця дистанція в часі була пройдена, і я зрозуміла, що про теми болючі, теми документальні треба говорити саме так: без театрального пафосу, без мізансценування, без будь-якої театралізації, а треба говорити про те, що поруч із нами живуть ці люди, які свідомо вибрали свій шлях».

Обидві театрознавиці є експертками обласної театральної премії «Корифеї українського театру», яка вручається після показів усіх вистав в межах фестивалю «Вересневі самоцвіти». Премія присуджується у наступних номінаціях: «За кращу виставу», «За кращу режисерську роботу», «За краще виконання чоловічої ролі», «За краще виконання жіночої ролі».

Відео розмови можна подивитись за посиланням.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Кіровоградщині це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і Українське радіо Кропивницький. Стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.