У Кропивницькому за чотири години 60 людей пройшли тестування на ВІЛ

16:57, 28 лис. 2019
 
У Кропивницькому за чотири години 60 людей пройшли тестування на ВІЛ

У Кропивницькому за чотири години 60 людей пройшли тестування на ВІЛ. Серед них з позитивним ВІЛ-статусом не виявили. Про це розповіла Суспільному начальниця міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук. Тестування безкоштовне та анонімне. Акція дводенна. На її проведення мають 180 тестів.

Тестування на ВІЛ робили у холі міської ради троє лікарів. Сюди прийшов дев’ятнадцятирічнй Микита Шендеровський:

"Життя – це здоров’я. Я знаю, що багато людей, які хворі на СНІД про це не знають і відповідно не лікуються, тому робити такі акції доволі важлива річ".

Результати теста можна дізнатися за 5 хвилин – каже сімейний лікар 7 амбулаторії Андрій Тітарчук.

"Тести достатньо високої точності, але це експрес-тестування, тому стовідсотковий результат дасть тільки повноцінний аналіз крові. Все це анонімно, ці дані нікуди не передаються, і навіть якщо тест покаже позитивний результат, ми питаємо чи хоче людина отримати подальшу консультацію. Якщо ні – вона може піти, ніхто не буде її змушувати. А якщо хоче – допоможемо".

Акцію організували, аби допомогти людям дізнатися про наяність хвороби раніше – розповідає начальниця міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

"Небезпечна вона тим, що тривалий період часу, десятки років може протікати безсимптомно і лише на 3-4 стадії проявлятися клінічно. Коли людина вже буде тяжкохвора, то вилікувати її практично не можливо.Не дивлячись на те, що сьогодні ми маємо ліки від цього захворювання, і в Україні, і в нашому місті ці ліки є".

За даними Оксани Макарук, у Кропивницькому 780 людей мають ВІЛ-позитивний статус. Імунна система людини з ВІЛ, при відсутності лікування, не може боротись з хворобами та інфекціями.

Акція тривала чотири години. Продовжать її завтра.