За 10 кілометрів від Новоархангельська відбулась акція «Ні розпродажу України!»

18:56, 11 лис. 2019
 
За 10 кілометрів від Новоархангельська відбулась акція «Ні розпродажу України!»

За 10 кілометрів від Новоархангельська відбулась акція «Ні розпродажу України!».

Її учасники перекривали дорогу.  

Ініціювала акцію «Всеукраїнська аграрна рада». Організаторка протесту в Новоархангельську -  членкиня громадської спілки «Аграрний союз України» Ольга Голобородько. Протестували проти скасування мораторію на продаж землі.

Акція розпочалась о пів на десяту ранку.  Протестувальники перекрили проїзд на дорозі Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка. На дві вантажівки почепили  плакати з написами "Ні, розпродажу української землі", "Землю людям, а не олігархам". Учасниця протесту Ольга Колюча прийшла, каже, бо має майже 6 гектарів майнового паю. Вона проти продажу землі.  

За словами начальника Новоархангельського відділу поліції - прийшли сотня людей. Каже - про акцію організатори їх попередили напередодні.

Голова комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський сказав кореспондентці Суспільного, що ухвалити комітет порадив проєкт закону №2178-10 від «Слуги народу».

За ним, купувати землю можуть громадяни України, компанії - засновані за вітчизняними законами, територіальні громади й сама держава. Іноземці та особи без громадянства - мають право успадкувати ділянку, але зобов’язані збути її - впродовж року. Компанії, які контролюють іноземці, підприємства, створені не за українськими законами та інші держави, - до 24-го року купувати землю не можуть. Загалом, один власник може мати 35% госпОдарських угідь громади, 8 - у межах області або півпроцента - на рівні країни. Переважне право на купівлю землі - має орендар. Ті, хто оформив постійне користування або успадкував довічне володіння ділянкою, - можуть викупити її в розстрочку до 5-ти років.

Питання щодо продажу землі іноземцям пообіцяв винести на всеукраїнський референдум Володимир Зеленський. Про це сказав у відеозверненні, яке опублікували на YouTube-каналі президента.  У розкладі засідань Верховної Ради - на офіційному сайті - на завтра є 11 проєктів закону щодо запуску ринку землі. Один - урядовий, решта - альтернативні від депутатів. Та щоб зробити продаж можливим, необхідно ухвалити ще кілька законопроєктів, - сказав прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Він перелічив ці документи й попросив депутатів підтримати їх у найближчі три тижні.