Побутові та промислові відходи у громадах Кіровоградщини. Ми їх переможемо чи вони нас?

25 січ. 19:20


Лише за минулий рік за даними Державного управління статистики в області накопичено 4 мільйони 651 тисяча 305 тонн відходів, з них 146 тисяч 657 тонн від домогосподарств. В області сьогодні налічують 420 сміттєзвалищ і лише 310 із них паспортизовано . -Таку статистику озвучив у програмі Радіомайдан на українському радіо Кропивницького керівник аналітично- дослідного центру ГО «Флора» Володимир Бочаров-Туз.

У 2020 році ГО «ФЛОРА» провела громадську оцінку роботи усіх видобувних підприємств Кіровоградської області .Екоактивісти дослідили , що майже половина усіх видобувних підприємств мають практику порушення законодавства у поводженні з відходами.

Але й з відходами в аграрній сфері , зокрема, рослинництва, частка яких серед промислових відходів найвагоміша, ситуація теж викликає занепокоєння. На території колишнього Голованівського району/дані обласної статистики за 2020 рік/ 84 % таких відходів просто спалюють. За дослідженнями ГО «Флора» повітря на цій території найбільш забруднене порівняно з іншими в області. Всього ж у громадах спалюють 8% відходів, у той час в Україні лише 0,2 відсотка.

Викликає питання і звітна статистика щодо накопичення відходів на територіях, яку подавали колишні райони. Якщо за статистикою кожен мешканець області створює за рік 159 кілограмів відходів/ середньонаціональний показник по Україні 266 кілограмів/ то по територіях цифри можуть відрізнятися в рази. Мешканець Кропивницького за рік створює 315 кілограмів побутових відходів, а мешканець колишнього Світловодського району лише близько півкілограма.

Відходи в області накопичуються десятиліттями, але досі на рівні області та й у громадах поки що не виробили єдиної екологічної стратегії поводження з побутовими та промисловими відходами.

Інші випуски
Більше відео