30 років референдуму про незалежність України. Чи змінилася думка українців?

1 гру. 19:20


30 років тому 1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою, за який тоді проголосували 346 народних депутатів.

90,92% виборців дали ствердну відповідь на запитання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності України не знайшла б підтримки більшості громадян.

Що найбільше вплинуло на таке рішення українців і, зокрема, мешканців Кіровоградщини? –

«Як молоді науковці, економісти ми дуже уважно читаючи матеріали партійних з»їздів уже тоді зрозуміли, що майбутнього у тієї країни, яку називали Радянським Союзом, не було. У 80-х роках уже закінчився той Радянський Союз, який багато хто так любить згадувати. Був суцільний дефіцит і не тільки економісти уже могли зрозуміти, що ця країна приречена. У тоді ще Кіровограді наприкінці 80-х уже існувало таке вишукане товариство клуб «Перевесло», яке об»єднало міську інтелігенцію, яка і почала проводити роботу для інформації та активізації суспільства» - згадує у програмі Радіомайдан на українському радіо Кропивницькому та на каналі ЮА Кропивницький член Народного руху України з 90 року Тетяна Колесникова.

«Книга «Кіровоградщина у 1991 році, проголошення Незалежності» , яку видали з ініціативи обласної ради, якраз основана на документальних свідченнях , спогадах про той період, про зміни у свідомості громадян , що позначилося і на результатах референдуму про Незалежність»- сказав у програмі Борис Шевченко директор Регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань Кіровоградської обласної ради.

Чи змінилася через 30 років думка українців щодо незалежності України?

З 8 по 9 червня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки.

Якби референдум щодо незалежності України проводився у червні 2021 року, і ті, хто не визначився, як голосувати, як зазвичай, не прийшли б на референдум, у цьому референдумі взяли би участь 78,3% населення, і 89,8% із них проголосували б за акт про незалежність, 10,2% - проти.

Інші випуски
Більше відео