Ситуація з водопостачанням в області дуже схожа з Африкою…

22 лис. 19:20


Тема якості води для Кіровоградщини залишається досить актуальною уже не одне десятиліття. Якої якості вода у криницях, свердловинах та підземних джерелах та що необхідно зробити, щоб громадяни мали змогу пити саме якісну воду і що робить для цього місцева влада - дізнавалися активісти ГО «ФЛОРА».

«Ми подивилися як працюють підприємства, які видобувають корисні копалини,і звернули увагу на те, що фактично кожне четверте має практику скидання неочищених або недоочищених вод у водні об»єкти Кіровоградської області – заявив у програмі РАДІОМАЙДАН на українському радіо Кропивницький та каналі ЮА Кропивницький керівник аналітично-дослідного центру ГО «ФЛОРА»Володимир Бочаров-Туз.

На Кіровоградщині сьогодні є більше тисячі сіл та селищ, з яких централізоване водопостачання мають лише 214. Ми обрали кожну десяту громаду , щоб взяти проби води із криниць, свердловин та підземних джерел та подивитися, яка ж її якість . У селі Клинці- це Первозванівська громада, на території якої діє Інгульська шахта по видобутку уранової руди, пробу води взяли у свердловині глибиною 67 метрів , яка належить будинку сімейного типу, де перебуває 15 дітей. Вода з цієї свердловини не відповідає ні санітарно-хімічним, ні мікро-біологічним та радіологічним державним стандартам. Фактично ця вода є мертвою.

І така ситуація майже скрізь у сільських громадах.

Приклад вирішення ситуації з неякісною водою можна запозичити у Чехії. Там 97% стічних каналізаційних вод проходять якісне очищення.85% населення забезпечені централізованим водопостачанням. У нас лише 33% каналізаційних стоків якісно очищають. Але там –держава взяла на себе вирішення цієї проблеми перед вступом до Євросоюзу. У нас же до сьогодні поки що немає державної програми по забезпеченню населення України якісною питною водою

Інші випуски
Більше відео