"Виборчий округ" на Суспільному: підсумки

29 гру. 2018

Учора, 28 грудня, вийшли останні цьогорічні випуски "Виборчого округу" в ефірі регіональних телеканалів Суспільного: у Дніпрі на 51 телеканалі звітував депутат Валентин Дідич, а на UA: ЧЕРКАСИ й Запоріжжі програми пройшли без участі депутатів, оскільки Валентин Ничипоренко і Сергій Валентиров не знайшли можливості взяти участь у програмі. Їхню роботу оцінюватимуть експерти.

Протягом 3 місяців зйомок нового суспільно-політичного проекту журналісти Суспільного сконтактували та запросили до ефірів 267 депутатів. Ще 156 депутатів не вдалося запросити на ефір, оскільки фракції БПП "Солідарність" і Радикальної партії Олега Ляшка не надали розподіл депутатів-списочників за регіонами. Наразі 75 програм уже вийшло в ефір. Зйомки нових випусків програми "Виборчий округ" триватимуть також і наступного року в періоди, коли депутати працюватимуть в округах.

Проект "Виборчий округ" встановлює абсолютно нові засади роботи політиків з медіа, до яких не всі депутати були готові. Багато з них вимагали від Суспільного "20 хвилин ефіру", але далеко не всі хотіли реально звітувати, а не просто виголошувати лозунги. Формат програми вимагає чітких відповідей на запитання громадськості й експертів. Депутат має змогу висловитися, але і зобов’язаний відповісти на усі, навіть незручні, питання. Ми вдячні тим депутатам, котрі погодилися, прийшли і відповідально підготувалися до ефірів", — каже член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури.

Регіональні команди суспільно-політичного мовлення зазначають, що в деяких випадках прес-служби депутатів всіляко "оберігали" своїх керівників від розмов із журналістами. Часом під час спілкування з депутатами напряму вдавалося отримати згоду на ефір тоді, коли прес-служба відмовляла, апелюючи до зайнятості.

Показовою була й ситуація, коли після запитання на ефірі про невиконану обіцянку щодо будівництва мостопереходу, депутат уже наступного дня поїхав перевіряти, що ж там робиться.

В ефірі UA: ЧЕРНІГІВ вийшло в ефір 7 програм. Троє депутатів так і не прийшли: двоє відмовилися через велику завантаженість, однієї відповіді команда так і не отримала.

"Насправді така програма необхідна, в першу чергу, для того, аби люди розуміли, за кого вони віддають свої голоси, наскільки активний обраний народний депутат і які питання він має і може вирішувати, — пояснює Артем Шелковий, продюсер UA: ЧЕРНІГІВ. — Чимало людей, яких ми зустрічали на вулицях і просили поставити запитання народному депутату, питали про проблеми, вирішення яких у компетенції місцевої влади — заміна лампочок, ямковий ремонт. Тому ми вважаємо, що ця програма приносить користь людям, оскільки ми даємо можливість детальніше розібратися в тому, де зона відповідальності саме народного депутата. Найперше, що він має робити, — це писати і приймати законопроекти. Хотілося б, щоб ці законопроекти не мали декларативний характер, а були конкретними й корисними".

В ефірі UA: ЧЕРКАСИ глядачі побачили вже 6 програм. З них 2 — без участі депутатів (їхню роботу аналізував експерт — головний редактор інтернет-видання "Провінція" Віктор Борисов).

"Найлегше було комунікувати з Владиславом Голубом і Олегом Петренком. Ці депутати одразу погодились на інтерв’ю. Приємною несподіванкою для нас стала оперативна реакція Василя Німченка на лист-запрошення взяти участь у програмі. Це єдиний депутат-списочник, закріплений за Черкаською областю, кого зацікавила наша пропозиція. Причини відмов у парламентарів різні — від великої зайнятості — до абсолютної відсутності інтересу до співпраці з медіа", — розповіла продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна.

На думку Олени Баніної, "Виборчий округ" дає глядацькій аудиторії розуміння кола основних обов’язків і прав народних депутатів, усвідомлення того, що відкриття спортивних майданчиків чи питання благоустрою населених пунктів – це, в першу чергу, питання компетенції представників органів влади на місцях. "Це можливість проаналізувати, наскільки дієвим є депутат у парламенті й з якою метою він туди прийшов", — каже продюсерка UA: ЧЕРКАСИ.

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей зазначає, що супутнім завданням цього проекту є розвиток регіональної політичної журналістики, адже в процесі пошуку регіональні мовники Суспільного аналізують, хто і як може робити подібні програми в регіонах. "Ми підвищуємо "планку", залучаємо і навчаємо нові кадри", — наголошує Марія Фрей.