Дивіться у ефірі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ документальний проєкт «НАШІ 30»

Дивіться у ефірі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ документальний проєкт «НАШІ 30»

14 кві. 2021

У понеділок, 19 квітня, Суспільний мовник запускає документальний мультимедійний проєкт «НАШІ 30» до річниці незалежності України, до якого увійде документальний серіал «НАШІ 30» та подкаст «НАШІ 30. Жива історія» — спогади й рефлексії громадян про великі події та явища напередодні проголошення незалежності та початку 1990-х, що викликають однаковий інтерес та об’єднують українців з різним досвідом. Проєкт зосереджує увагу на темах боротьби за загальнолюдські, громадянські цінності та права людини.

Читайте також: Документальний фільм про ромську молодь «Невидима правда» — 15 квітня на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

На UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ прем’єра серіалу відбудеться 19 квітня о 20:00, а 20 квітня о 21:00 на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ. 9 документальних серій показуватимуть щотижня протягом квітня-травня, а також по одному епізоду напередодні Олімпійських ігор у липні, та до Дня Незалежності у серпні.

Документальний серіал про дев’яності «НАШІ 30» розповідатиме про спільний досвід дорослішання та травми набуття самостійності — те, що зробило українців сильнішими на шляху до незалежності. Йтиметься про: перших екоактивістів з Нетішина та Запоріжжя, членів шахтарських страйкомів, які пішли маршем на Київ; кримських татар, котрі поверталися додому; воїнів-афганців, які зрозуміли для себе суперечливість Афганської війни; всіх тих, хто у «новій» Україні мусив змінювати роботу і ставати підприємцями-самоуками, одночасно ставлячи на ноги власні родини й країну. 

«НАШІ 30. Жива історія» — перший історичний подкаст Суспільного, який вийде згодом, про дев’яності для тридцятирічних ровесників незалежності, які знають тільки нову Україну і не пам’ятають, якою ця держава була раніше та чого вартувало відновлення незалежності їхнім батькам. 20 епізодів подкастів, озвучені відомими українцями, розповідають про історії шахтарів і «човникарок», афганців та кримських татар, екоактивістів та сектантів «Білого братства», про те, як українці виборювали перші спортивні «нагороди незалежності», вчилися відпочивати по-новому і жити в новій країні. Незабаром подкаст буде доступний на подкаст-платформах Суспільного, також проєкт транслюватиметься в ефірі UA: Українське радіо — інформація про це з’явиться згодом, стежте за оновленнями на корпоративному сайті Суспільного. 

«Тридцять — вік, коли саме час поставити питання, а що зробило нас такими, як ми є. На початку 1990-х було не до рефлексій. Незалежні українські медіа лише з’являлися. Архіви частково розгубилися або залишалися на носіях, які самі стали історією. Сьогодні про ті часи ми знаходимо переважно продукти не української журналістики, кінематографічні кліше, або розповіді окремих політиків. 

Цей проєкт наповнює історію перших років незалежності голосами її справжніх свідків — самих українців, які змогли подолати перешкоди тоді, і тепер можуть розказати, як це було. І ще наша команда присвячує його нашим батькам, бо тільки працюючи з архівними матеріалами, історіями, ставлячи питання героям, ми усвідомили, з чим вони зіткнулися і як давали раду у віці, в якому нині є ми», — розповіла керівниця проєкту «НАШІ 30» Наталя Гуменюк.

«Проєкт “НАШІ 30” унікальний для Суспільного ще й тим, що в кожному епізоді розкриваються історії людей з різних регіонів. Події, що відбулися за 30 років незалежності, дуже по-різному вплинули на наші життя, та все ж ми прожили перше незалежне 30-річчя разом і нам є що сказати одне одному. Особисто мене кожен випуск вчить дуже уважно слухати людей, які живуть з нами поруч», — коментує подію генпродюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

У межах проєкту також створено інтерактивний простір «Жива історія», де кожен може залишити власний спогад та дізнатися більше про маловідомі сторінки початку становлення української незалежності. У ньому зібрані історичні дані, документи та архівні відомості, а «Жива історія» — це відеоспогади самих українців, свідків подій епохи 90-х, які у форматі «усної історії» збирає й публікує команда документалістів та студентів. 

«Це гарний приклад реалізації проєкту для кожної платформи окремо. Команда Наталі Гуменюк створила цілий пакет матеріалів у різних форматах для діджиталу: від сторіз до подкастів. Це близько 150 одиниць контенту без врахування безпосередньо фільмів», — зазначає директорка департаменту цифрового контенту та соцмереж Суспільного Маргарита Єрмак.

Проєкт створено командою Лабораторії журналістики суспільного інтересу, незалежних соціологів, дослідників та журналістів за підтримки Посольства США в Україні.

Довідково: 

  • Офіційний сайт мультимедійного проєкту «НАШІ 30» — за посиланням.
  • Дивіться документальний серіал «НАШІ 30» на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ.
  • Керівниця мультимедійного проєкту «НАШІ 30»Наталя Гуменюк, режисерка — Анна Цигима. Автори та відеографи: Тетяна Столярова, Сергій Захарченко, Олександра Чернова, Олена Зашко, Анна Єресько, Євген Спірін. Редактори: Влад Азаров, Вікторія Курчинська
  • Дослідження в межах  мультимедійного проєкту «НАШІ 30»: Пітер Померанцев та Марія Монтаг’ю (ініціатива «Арена»), Лабораторія журналістики суспільного інтересу, Харківський інститут соціальних досліджень. Створення подкасту «НАШІ 30. Жива історія» засновується на рекомендаціях міжнародного дослідження «Від воєн пам’яті до спільного майбутнього: Подолання поляризації України», ініціативи «Арена» Лондонської школи економіки. Теми та формати  мультимедійного проєкту обиралися на основі фокус-груп й аналізу реакцій аудиторії на контент різної історичної тематики, що викликали найбільший інтерес, залученість та рівень довіри.
  • Формат «усна історія» — це десятки «живих» спогадів українців про історію становлення і перших років незалежності України, записаних командою проєкту. Таким чином автори прагнуть залучити українців до створення «візуального архіву» та озвучити історію 1990-х. Ціль документалістів — перетворити спогади людей на свідчення, а документи й артефакти на «живу історію», розказану українцями. 
  • Лабораторія журналістики суспільного інтересу — спільний міждисциплінарний проєкт українських та британських журналістів і соціологів. Лабораторія шукає та популяризує найкращі форми контенту суспільно корисної журналістики в цифрову добу. Дослідники вивчають громадську думку та тестують контент, а медіаархітектори розробляють редакційні стратегії на основі соціологічних досліджень та аналізу реакцій різних аудиторій. Лабораторію відкрили й розвивають українські журналістки Наталя Гуменюк та Ангеліна Карякіна у партнерстві з Львівським медіафорумом, Харківським інститутом соціальних досліджень та програмою «Арена» Лондонської школи економіки.