Фортепіанні традиції Кропивницького — виїзна студія UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ у музеї Генріха Нейгауза (Оновлено)

Фортепіанні традиції Кропивницького — виїзна студія UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ у музеї Генріха Нейгауза (Оновлено)

12 кві. 2021

Команда Суспільного радіо Кропивницького до 133-ї річниці від дня народження піаніста та педагога Генріха Нейгауза та 40-річчя музею, що носить його ім’я, підготувала виїзний тематичний випуск телерадіопроєкту «Радіодень». Ведучий Кирило Поліщук про фортепіанні музичні традиції Кропивницького, видатних учнів Нейгауза та його музей говорив із завідувачкою музею Генріха Нейгауза Тетяною Фурлет та директоркою музичної школи №1 імені Генріха Нейгауза м. Кропивницького Євгенією Малявкіною.



«Наші радійники постійно відстежують найцікавіші інфоприводи у всіх сферах життя області, — зазначає т. в.о. продюсерки філії Суспільного UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Яна Бабак. Культура і мистецтво — завжди серед пріоритетів, тому що у наш непростий час саме ці теми здатні "перезавантажити" аудиторію, дати їй можливість трохи відволіктись від буденності — соціалки, політики, і переключити увагу на естетичні категорії».

40 років тому, саме 12 квітня, у Кропивницькому заснували народний меморіальний музей Генріха Нейгауза. Ініціював таку роботу колектив музичної школи. Тоді, у 70-х роках XX століття, документи та цінні речі, що пов’язані з митцем збирали у містах де працював піаніст. Свідоцтва про хрещення й освіту, книги, ноти дарували родина, друзі та учні музиканта. Уже після створення експозиції учні, наприклад, Святослав Ріхтер, не тільки відвідували музей, а й давали концерти у рідному місті вчителя.



Гості програми «Радіодень» зазначають, що Генріх Нейгауз вчив дітей мисленню, щоб вони могли зрозуміти про що грають і це допомогло багатьом стати відомими на весь світ піаністами.

Читайте також: Архітектурний бренд Кропивницького — дивіться і слухайте в ефірі Суспільного Кіровоградщини


«Для мене Генріх Нейгауз цікавий, перш за все, його зв’язками з іншими видатними особистостями світу музики та культури. Він троюрідний брат одного із найвидатніших польських композиторів Кароля Шимановського, племінник Фелікса Блюменфельда, родич письменника Ярослава Івашкевича, — розповідає ведучий проєкту “Радіодень” Кирило Поліщук. — Окрім того, Генріх Нейгауз учитель композитора, фундатора модерної української опери Юлія Мейтуса, лауреата «Ґреммі», видатного піаніста XX століття Святослава Ріхтера, одного із найкращих виконавців творів Бетховена – Еміля Гілельса, та ще багатьох-багатьох інших».


У програмі розповіли й про історію створення музею, зміни за час існування, плани з оновлення експозиції. Також торкнулися фестивалю-конкурсу «Нейгаузівські музичні зустрічі», який у місті проводиться з 1988 року.


«Виїзди у місця пов’язані з визначними людьми або із певними подіями дозволяють глибше розкрити тему і звернути на неї більше уваги глядачів, — упевнений Кирило Поліщук. — Виїзні студії — це завжди виклик для команди, яка працює над ефіром. Це складно і технічно, і психологічно. Проте ми справляємося із такими викликами, щоб створити змістовні програми».

Нагадаємо, проєкт «Радіодень» можна не тільки слухати на хвилях UA: Українського радіо Кропивницький, але і дивитися на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ. Вмикайте нас щодня, з понеділка по п’ятницю о 12:15 або слухайте хвилях: Благовіщенське - 107,7 FM Гайворон - 106,0 FM Добровеличківка - 90,7 FM Долинська - 104,9 FM Кропивницький - 91,2 FM Новомиргород - 89,4 FM Новоукраїнка - 104,8 FM Олександрія - 87,6 FM Петрове - 105,5 FM Світловодськ - 99,2 FM Смоліне - 101,2 FM. Також програми Суспільного радіо і телебачення Кіровоградщини можна дивитись і слухати онлайн на сайті філії.