Чому уранові шахти Кіровоградщини можуть закритися — тематичний марафон на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

Чому уранові шахти Кіровоградщини можуть закритися — тематичний марафон на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

30 бер. 2021

З 1 квітня уранові шахти Кіровоградської області можуть припинити свою роботу. Причина — не поновлений договір про закупівлю уранового концентрату між державною компанією Енергоатом та ДП «СХІД ГЗК». Про цю проблему 29-30 березня говорили на всіх платформах Суспільного мовника у Кропивницькому. До тематичного марафону долучились команди Новин, діджиталу, програм «РадіоДень», «Радіомайдан» та «Сьогодні. Головне».


Зупинка підприємства «СХІД ГЗК» може призвести до того, що 3,5 тисячі шахтарів залишаться без роботи, державний та місцеві бюджети недоотримають майже 700 млн грн, а підземні води області будуть забруднені через зупинку очисних споруд шахт.

«Марафон триває два дні. Новинарі з командою діджитал та з колегами інших програм розділили тему на підтеми: економічні, екологічні та соціальні наслідки зупинки шахт, — розповідає шефредакторка новин UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Ірина Дєдушева. — Ці матеріали можна дивитись на фейсбук-сторінці Суспільне Кропивницький та на сайті Суспільне│Новини . Відео програм доступне для перегляду на сайті філії та на офіційному ютуб-каналі».

 



У програмі «РадіоДень» йшлося про соціальні наслідки для гірників і громади. У студії були присутні Олена Кузьменко — заступниця голови Первозванівської громади та Дмитро Бондарєв — гірничий майстер Інгульської шахти, голова незалежної профспілки гірників держпідприємства «СХІД ГЗК», онлайн до розмови приєднався депутат Верховної Ради України Михайло Волинець.

«На сьогодні підприємство є містоформувальним, ми сплачуємо податки у місцеві бюджети, — розповів Дмитро Бондарєв. — Смоліне живе за рахунок нашого підприємства, так само Новокостянтинівка, так само Інгульська шахти. На інгульській шахті 970 працівників забезпечується роботою. Сьогодні маємо велике недофінансування нашого підприємства і велика кількість робітників через низькі заробітні плати (від 5 ти 10 тисяч гривень) звільняються. Ми боремося за те, щоб підприємство працювало. Ми розуміємо, що якщо не буде нашого підприємства не буде енергетичної незалежності країни. У нас 16 атомних блоків. Це найдешевша електроенергія в країні. Без атомної енергетики не буде низьких цін на електроенергію».

Олена Кузьменко каже, що, 40% бюджету громади — це надходження від шахти: «За місцевим бюджетом стоять люди які працюють у школах, садочках. Громада має 10 медичних закладів, дві опорні школи, шість філій, п’ять садочків, є територіальний центр, заклади культури. Самотужки громада не зможе компенсувати відсутність надходження від шахти».

Про законопроєкти та місцеві заходи з соціального захисту робітників та мешканців шахтарських громад. Детальніше дивіться у програмі.



Можливі екологічні наслідки закриття Інгульської шахти розглядали у «Радіомайдані».

Голова екологічної ГО «Флора» Людмила Шестакова зазначила, що закриття може призвести до екологічної катастрофи, якщо це буде зроблено швидко і без дотримання відповідних норм. Коли різко зупинять виробництво — шахтарі не вийдуть на роботу і припиняють відкачувати воду. «Ми виступаємо за те, що рано чи пізно шахти будуть закриті й треба передбачити кошти на розв’язання екологічних проблем. Потрібна державна підтримка, бо якщо не буде державної програми на десятиліття вперед це буде так, як на Северинівці... 30 років як закрили, а там тридцять тисяч тонн не вивезеного і не утилізованого», — каже вона.

«Нам треба боротися за те, щоб шахти продовжили існувати, — упевнений голова ради старійниш при Кіровоградській ОДА Микола СухомлинПісля Чорнобильської катастрофи було закрито Великосеверинівську шахту. Ми вже пережили, коли ряд шахт і розрізів Олександрійського буровугільного басейну закрили на початку 90-х... Якщо ж шахти зупинять — треба передбачити кошти, щоб привести їх в екологічно безпечний стан».

Детальніше про регіональні програми захисту населення від шкідливого впливу родону, технології зупинки шахт та екологічні програми і про можливі дії шахтарів у разі схвалення рішення закриття шахт дивіться у відео.


У програмі «Сьогодні. Головне» йшлося про економічну складову в роботі холдингу,  розбирались наскільки можливе закриття шахт.

Заступниця виконавчого директора ДП «СХІД ГЗК» Олена Юхимець зазначила: «У нас на сьогодні нема документів, нема договору, нема додаткових угод на закупку урану НАК Енергоатом. Тобто фінансування у нас закінчується 31 березня. Перше квітня — реальна загроза. «СХІД ГЗК» залишається без грошей, без засобів до існування, ми змушені будемо зупинитися, якщо не укладемо угоди».

Також пані Олена розповіла, що «СХІД ГЗК» виробляючи біля 1000 тонн урану в рік, забезпечує 40 % у складовій виробництва палива для виробництва електроенергії Енергоатомом: «Це великий об’єм, це впливає на енергетичну незалежність тепер цю 1000 тонн треба купувати на зовнішньому ринку», — каже вона.

Заступник головного інженера з екології та радіаційної безпеки ДП «СХІД ГЗК» Володимир Жуков упевнений, підприємство має право на державну підтримку: «Якщо брати з комерційної точки зору — ми нерентабельні, якщо говорити з точки зору енергетичної незалежності — нас держава має підтримати в цьому питанні. Складне родовище, складно видобувати та переробляти уранову руду. Десять років тому держава припинила нас фінансувати».

Про міжнародний досвід роботи подібних підприємств, бажану державну підтримку, енергетичну незалежність та конкурентоспроможність уранових шахт, собівартість продукції, а також про бюджет на безпечне утримання закритих шахт дивіться у програмі «Сьогодні. Головне»

 

«Інформаційний марафон дає можливість розглянути суспільно важливу тему з усіх сторін, під різними фокусами, — упевнена т.в.о. продюсерки філії Яна Бабак. — Тема уранових шахт та галузі в цілому наразі дуже важлива для Кіровоградщини, тому що містить у собі ряд болючих питань, на які є багато поглядів та думок. У нашому марафоні ми розглянули максимально широкий спектр позицій у розрізі соціального, економічного та екологічного аспектів теми. Залучені були абсолютно усі команди, і кожна з них працювала над одним із цих аспектів».

Читайте також: У ефірі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ побільшає випусків місцевих новин

 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Новини про Кіровоградщину читайте на діджитал-платформах Суспільне Кропивницький: