Звіти_наживо на Кіровоградському Суспільному: бюджети міст

Звіти_наживо на Кіровоградському Суспільному: бюджети міст

27 лис. 2018

У п’ятницю 23 листопада, о 19:20 на UA: Суспільне мовлення в партнерстві з Громадським рухом ЧЕСНО вийшов у ефір дев’ятий випуск всеукраїнського медіа-проекту #Звіти_наживо, покликаного змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі.


На каналі «Кіровоград» гостею студії стала Любов Бочкова, начальниця фінансового управління міської ради Кропивницького. Чиновниця розказала про зафіксовані бюджетні програми та статті бюджету, прозвітувала про виконання загального фонду за дев’ять місяців поточного року.

Любов Бочкова розповіла, що з 2015 року в місті Кропивницький запроваджена бюджетна децентралізація. І завдяки цьому збільшилася фінансова спроможність місцевого бюджету. Доходи міського бюджету за останні 4 роки збільшилися в 3 рази. За 9 місяців поточного року склали 2 млрд 106 млн. грн. Основним джерелом наповнення місцевого бюджету залишається податок на доходи з фізичних осіб. За 9 місяців 2018 року було зібрано понад 600 млн грн.

У ефірі #Звітів_наживо фінансистка окреслила пріоритети бюджету 2018, проаналізувала статті витрат. Детально зупинились на питанні компенсації за пільговий проїзд, зокрема говорили про механізм монетизації. Оскільки у Кропивницькому наразі є проблема з виплатами заробітних плат медичним працівникам говорили й про медичні і освітні субвенції.
При прийнятті бюджету, ми побачили, що обсяги субвенцій на 4% в освіті та 2,3% у медицині менші, ніж у 2017 році, і це при зростанні заробітної плати. Тому, з лютого 2018 були направлені листи на Міністерство Охорони та на Міністерство освіти по вирішенню цих проблем. Ми отримали відповідь - вирішуйте ці питання самі коштом місцевих бюджетів.” - сказала Любов Бочкова.
Очільниця фінансового управління міської ради Кропивницького озвучила суми з місцевого бюджету, що направлялись для виплат медикам і освітянам.

Представників громадських організацій і журналістів, присутніх у студії, цікавили питання залучення громадськості до обговорення бюджету, ефективності реалізації програм Громадського бюджету, інфраструктурні проекти, що плануються у Кропивницькому на 2019 рік.


Переглянути запис ефіру дев’ятого випуску #Звітів_наживо можна на нашому YouTube каналі:


https
та на офіційній сторінці каналу «Кіровоград» у Фейсбук.


Завдання суспільного мовника — створити майданчик для дискусій, залучити громаду до обговорення важливих для регіону питань, аби пересічні українці змогли вимагати виконання обіцянок у своїх обранців.
Фінальні #Звіти_наживо 2018 року відбудуться у грудні та стосуватимуться звітів мерів обласних центрів та великих міст за 2018 рік.