Перші

Перші "Дебати на вимогу" вийшли в радіоефірі Суспільного у Кропивницькому

29 жов. 2018

23 жовтня на хвилях Українського радіо: Кропивницький, що є частиною Суспільного мовлення Кіровоградщини, в ефір вийшли перші "Дебати на вимогу". Це новий суспільно-політичний проект в радіоефірі регіональних філій Суспільного, у якому запрошують опонентів із будь-яких суспільно важливих питань прийти в ефір і в форматі конструктивного діалогу довести власну правоту. Програма є нерегулярною, а “на вимогу”, тож виходитиме в ефір за наявності запитів від аудиторії.

Мета цього проекту — дати можливість поставити запитання і отримати на них відповіді. Відкрита дискусія — це обов’язкова умова успішної ефективної спільноти. Тільки якщо ми будемо готові відкрито дискутувати про проблеми, тоді ми зможемо бути ефективними і разом вирішувати виклики, які ми зустрічаємо як країна”, — наголосив Роман Вінтонів, член правління НСТУ, відповідальний за суспільно-політичний напрям.

Якщо хтось із представників спільноти хоче подебатувати з іншим її представником, то обласні філії Суспільного готові стати майданчиком для цього та бути модератором дискусії.

Команда суспільно-політичного напряму підготувала рекомендації для ведучих-модераторів дискусії і власне учасників дебатів. Правила й регламент покликані зберегти діалог лаконічним, зрозумілим, без популізму і маніпуляцій.

Темою для дебатів може стати будь-яка проблема, котра хвилює спільноту й у якій є дві протилежні точки зору на вирішення. “Дебати на вимогу” — це можливість для усіх громадян на платформах Суспільного мовника обговорити вирішення важливих проблем.

"Не так складність, як особливість цього формату в тому, що треба до нього готувати спікерів. Пояснити заздалегідь правила, регламент. Великою допомогою для нас були методичні рекомендації центрального офісу, зокрема від члена правління Романа Вінтоніва, відповідального за суспільно-політичний напрям. У наступних дебатах будемо вдосконалювати дотримання регламенту та правил дебатів", — розповіла модераторка перших дебатів Олена Горобець.

В ефірі говорили про те, чи можна переходити межі приватності для досягнення доброї мети, зокрема — знаходити порушників. У перших "Дебатах на вимогу" йшлося про використання квадрокоптеру в рейдах спеціалізованою інспекцією Кропивницького для виявлення паліїв сміття, листя тощо. Представники громадської правозахисної організації "Територія успіху" висловили своє занепокоєння щодо цієї практики та заявили про те, що такі методи поза межами правового поля. Учасниками дебатів стали начальник спецінспекції міської ради міста Кропивницького Андрій Максюта і юрист ГО "Територія успіху" Євген Гурницький.

"Цей ефір довів, що формат дебатів відкриває і гостей, і ведучих із нового ракурсу. По-перше, гості зрозуміли, що їхня думка має бути лаконічною, доступною, аргументованою та зрозумілою. Часу на популізм немає. По-друге, наша ведуча, Олена Горобець, крім модерації ефіру, отримала нове завдання — бути таймкіпером і чудово впоралася з цим", — сказала аналітик регіонального радіо суспільно-політичного напряму Ірина Цибух.

Суспільний мовник у Кропивницькому став майданчиком для обговорення ситуації, надав можливість висловити свою позицію, оприлюднити аргументи й контраргументи у питанні, яке є "гарячим" для громади.

"У цьому форматі модераторами побудуть усі редактори нашого радіо, але думаю, що в майбутньому закріпимо одного постійного. Побачимо, кому ця роль підходить найкраще. Поки готуємося до наступних дебатів. Обдумуємо зміни в студії під цей формат", — зазначила Олена Кваша, продюсерка філії.

До речі, цей проект можна не тільки почути в ефірі Українського радіо: Кропивницький, а й побачити трансляцію наживо на сторінці філії у Фейсбук.

Темою для дебатів може стати будь-яка ситуація, що хвилює суспільство і у якій є опоненти, котрі мають протилежні погляди на її вирішення, оскільки це — дебати на вимогу.

Ефір першого випуску "Дебатів на вимогу" можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, за підсумками проведеного конкурсу Національною радою з питань телебачення і радіомовлення на вільні частоти, FM-мережа "Українського радіо: Кропивницький" поповнилась на 2 частоти — у м. Гайворон це 106,0 FM, у селищі Петрове – 105,5 FM.