Рок-опера «Кохання панночки»,  аматорські вистави та книжковий фестиваль —  виїзні студії UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ на VeresFest 2020

Рок-опера «Кохання панночки», аматорські вистави та книжковий фестиваль — виїзні студії UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ на VeresFest 2020

28 вер. 2020

Всеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» відбулось 23-27 вересня у Кропивницькому. На сцені Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького виступили колективи зі Львова, Івано-Франківська, Одеси та Кропивницького. У театрі корифеїв працювали виїзні студії UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ. Загалом було зроблено шість програм «Радіомайдан» і «Радіодень», що транслювались на теле- і радіоплатформах Кропивницької філії Суспільного. Також для телеефіру було записано п’ять вистав різних театрів України (Кропивницький, Львів, Одеса, Івано-Франківськ). Їх побачать глядачі регіональних філій Суспільного.



«Свято театрального мистецтва «Вересеневі самоцвіти» для нас, як для локального Суспільного  мовника, є знаковою подією та в певному сенсі  — must have в роботі, — коментує продюсерка Кропивницької філії Суспільного Олена Кваша. — Ми не просто висвітлюємо події фестивалю, а другий рік поспіль надаємо спеціальні майданчики для підтримки фестивалю — наші радіо/телепрограми. Для глядачів Суспільного мовлення традиційно здійснюємо зйомки вистав. Це унікальна пропозиція від нашої команди у співпраці з фестивалем — прагнемо її зробити сталою». 

Цього року фестивальне дійство розгорнулось на шести локаціях — Кіровоградський академічний український музично-драматичний театр ім. Марка Кропивницького, Кіровоградський академічний обласний театр ляльок, хутір Надія, театральна площа, обласна філармонія, Ковалівський парк. Також театральне свято «Вересневі самоцвіти» оновило концепцію і назву — VeresFest 2020 організували під гаслом «Координати незмінні. Сенси нові». У межах фестивалю презентували виступи хорових колективів, творчі зустрічі, майстер-класи, виставки майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, театралізовані екскурсії, Всеукраїнський пленер художників, книжковий фестиваль.

Про роботу театру корифеїв і програму ювілейного, 50 фестивалю, в ефірі програми «Радіомайдан» розповіли Володимир Єфімов, директор Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького та Євген Курман, головний режисер Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького. Вони нагадали, що цього року фестиваль присвячено Марку Лукичу Кропивницькому і глядачі побачать прем’єру рок-опери «Кохання панночки» (за п’єсою Марка Кропивницького та повістю Миколи Гоголя «Вій»)

«У ювілейний рік Марка Лукича, ми звернулись до його п’єси, використали оригінальний автентичний текст Кропивницького на заданий сюжет, — розповів Євген Курман. — Це була народна опера до неї був свій клавір, ми його переосмислили і дали йому аранжування в стилі рок».

«У дусі XXI століття, — зазначив Володимир Єфімов. — Ви почуєте і прочитаєте її заново, відчуєте щось нове. Це дійсно рок-опера».

На питання ведучого Василя Левицького про поєднання академічності й сучасності на сцені театру корифеїв, Євген Курман відповів так: «Ми орієнтуємось на те, що заворожує глядача, з цього треба починати і ми це вивчаємо постійно. Академічність не розуміємо, як музейність, розуміємо це — як професійний рівень. Академічність не вступає в протиріччя з поняттям живого. Театр повинен бути живий і затребуваний».

Також відбулись розмови з Олексою Кравчуком, директором, художнім керівником Львівського академічного театру естрадних мініатюр, акторами Лідією Данильчук та Володимиром Губановим, видавчинею Тамарою Самиляк та поетесою Лесею Мудрак, театральною критикесою Людмилою Томенчук та керівницею літературно-драматичної частини Кропивницького театру ляльок Наталією Педько. З гостями розмову вели журналісти UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Кирило Поліщук і Василь Левицький. Всі записи програм можна переглянути на ютуб-каналі Кропивницької філії Суспільного.

 У межах книжкового фестивалю відбулась панельна дискусія «Друковані ЗМІ: з ким ми конкуруємо і хто наш опонент». До розмови долучилась продюсерка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Олена Кваша.

 

«Взяти участь в обговоренні питань, що є викликами для медіа незалежно від їх форми та географії діяльності, було цікаво. На мою думку, національні і локальні ЗМІ сьогодні мають спільну проблему, а відтак і завдання долати прогалини в медіаграмотності своїх читачів, залучати нові аудиторії. На основі саме відповідального виробництва контенту, зазначила під час дискусії Олена Кваша. Маємо не замикатися на своїй роботі, а виходити в «світ», до молоді говорити про стандарти журналістики, розповідати про їх важливість, розкривати сутність фейків».

Говорили і про пошук ресурсів для виживання локальних ЗМІ (друкованих та інш). У цьому блоці Олена Кваша навела у приклад кейс відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним». Зокрема, розповіла про реалізацію проєкту «Недалечко».

Нагадаємо, з 23 вересня в ефірі телеканалу UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та всіх регіональних філій Суспільного стартувало нове тревел-шоу «Недалечко». Подорожі містами Кіровоградщини глядачі можуть дивитись щосереди о 18:40.

Фото з фейсбук-сторінки Лесі Журавської