Прапори, тонометри і продуктові набори — у Кропивницькому відкрився «Музей виборчого трешу»

Прапори, тонометри і продуктові набори — у Кропивницькому відкрився «Музей виборчого трешу»

28 сер. 2020

28 серпня у Кропивницькому відкрили виставку експонатів із підкупу виборців, чорного піару та політичної реклами «Музей виборчого трешу». Впродовж місяця за адресою площа Геpоїв Мaйдaну, 1 можна побачити, чим обдаровували кандидати виборців під час передвиборчих кампаній — прапори, канцелярія, агітки, предмети побуту та продукти.  UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ підтримує проєкт на правах інформаційного партнера. 

«У Кропивницькому серед експонатів можна побачити, зокрема, справжній тонометр від депутата-мажоритарника, портфель, який дарували дітям, агітку-«молитву» за Януковича та вітання з 8 березня від Павла Лазаренка. Ми маємо на меті показати виборцям, яких «чудернацьких» форм може набувати агітація, які схеми використовують для узаконеного підкупу виборців і як навчитися розпізнавати підкуп. Ми переконані, що агітація має бути про програмні засади та політичний досвід кандидатів, а не про розваги чи подарунки», зазначає комунікаційниця руху ЧЕСНО Ірина Вівчар.

«Передвиборче сміття, так би я назвала майже всі агітаційні матеріали, які використовують кандидати перед виборами, каже відвідувачка виставки Юлія Скрипник. Цінними та важливими у всьому цьому можуть бути хіба програми кандидатів, те, що має зміст, щоб хоч якось можна було б зрозуміти реальними чи популістичними є їх обіцянки, а ще саме завдяки таким агіткам можна через деякий час побачити, що все ж таки вдалося реально виконати. А все інше, як от шапки, шарфи, парасолі, сумки, – то навіть партійці після виборів не носять».

«Робити свідомий вибір, аналізувати, розуміти ланцюжок «рішення – результат» – це те, що, на мою думку, є актуальним для нашого суспільства. Окрім самої виставки, на нашій локації плануємо просвітницькі онлайн-лекції. Тому маю надію, що «музей» забезпечить певний рівень впливу на свідомість наших земляків, особливо напередодні чергових виборів», — додає продюсерка Кропивницької філії Суспільного Олена Кваша

Виставку у Кропивницькому можна відвідати у будні  з 9:00 до 17:00. Вхід – вільний. Дотримання карантинних норм обов’язкове. Детально про просвітницькі онлайн-лекції дізнавайтесь на фейсбук-сторінці Суспільне Кропивницький, також про «Музей виборчого трешу» дивіться в ефірі телеканалу UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і читайте на сайті Суспільне│Новини.

Подібні виставки, організовані Рухом ЧЕСНО,  вже працюють у Черкасах, Одесі, Харкові, Сумах, Житомирі. Незабаром експозиції відкриються у Херсоні та Чернівцях.

Нагадаємо, уперше «Музей виборчого трешу» презентували в Києві влітку 2019 року.

Довідка: Рух ЧЕСНО – ініціатива з прозорості та підзвітності політиків, що виникла 2011 року. Сьогодні громадська організація «Рух ЧЕСНО» моніторить діяльність парламенту й місцевих рад, політичні фінанси та виборчий процес, а також втілює в життя освітні проєкти. 

Проєкт «Музей виборчого трешу» реалізує Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.