Благоустрій міста та  правила скошування трави на газонах — «Дебати на вимогу» на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

Благоустрій міста та правила скошування трави на газонах — «Дебати на вимогу» на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

25 чер. 2020

15 червня  на сайті місцевих петицій стартував збір підписів під зверненням проти скошування трави у громадському просторі міста Кропивницький. Чому виникла така ініціатива і наскільки треба міняти правила догляду за трав’яними покривами у містах, зясовували у «Дебатах на вимогу», 24 червня, у межах програми «Радіомайдан» на Суспільному Кропивницького.

Участь у дебатах взяли координаторка громадської організації «Озеленення Кропивницький»  Надія Паливода та головний інженер КП «Благоустрій» міської ради міста Кропивницького Віктор Івашина.

«На початку програми сторони виступали з антагоністичних позицій, відчувалась напруга і я навіть хвилювалась, чи вдасться нам дотримуватись конструктивну протягом ефіру, коментує ведуча ефіру, керівниця творчої групи програм радіо Олена Горобець. Але як вдалось з’ясувати вже до середини ефіру, з більшістю аргументів одне одного учасники дебатів готові, якщо не цілком погодитись, то прийняти їх як вагомі та розумні».

Аргументи за скошування базуються на алергенній і пожежній  небезпеці некошеної трави і бур’яну, неестетичному вигляді такого газону, правилах благоустрою, що регламентують допустиму висоту трав’яного покриву. 

Натомість,  аргументи «проти» зосередженні на тому, що трав’яний покрив не менше ніж дерева дає кисень для міста, утримує вологу і шкідливі викиди автомобілів. Що в умовах зміни клімату набуває все більшої актуальності. А скошена під корінь трава дочасно всихає.

Точкою консенсусу у дискусії стала ідея про те, що вирішити проблему, а відтак в перспективі й зекономити кошти міського бюджету на утримання зелених насаджень зможе поступова заміна трав’яного покриву на низькорослі злакові та інші лугові культури. Реалізовувати такі заходи можна через індивідуальні ініціативи, громадський бюджет, лобіювання відповідної міської програми. А ключовим компонентом, що забезпечить сталий успіх має стати широка просвітницька кампанія. 

«Цей ефір — чудова нагода не тільки донести свою позицію до глядачів, а й можливість поспілкуватися з безпосередніми виконавцями скошування трави. Вважаю, живе людське спілкування і пошук спільних рішень — це завжди найкращий шлях до вирішення проблеми», — коментує Надія Паливода

«З Надією ми готові вести такі дискусії, вона готова слухати і розуміти нас. А ми намагаємось дослухатись до конструктивних пропозицій і зауважень громадськості, — розповідає Віктор Івашина, — у запропонованому форматі дебатів зручно донести власні аргументи і зрозуміти чого насправді хочуть громадські активісти. Після таких дискусій легше виходити на конструктив і надалі узгоджувати спільні дії для досягнення кращого результату для міста».

Крім інформації  про «газонні» стандарти і можливі зміни до них, глядачі та слухачі програми почули поради як правильно доглядати за газонами на присадибних, прибудинкових та закритих територіях. 

Нагадаємо, перші «Дебати на вимогу» в ефір Суспільного Кіровоградщини вийшли у жовтні 2018 року.  Формат проєкту передбачає  запрошення у студію опонентів із будь-яких суспільно важливих питань. Студія стає майданчиком, де кожен, дотримуючись правил конструктивного діалогу, має можливість довести власну правоту. Програма є нерегулярною, а «на вимогу», тож виходить в ефір за наявності запитів від аудиторії. Раніше у «Дебатах на вимогу» на Суспільному у Кропивницьокому вже говорили про цивільний і офіційний шлюби, паління листя та перейменування вулиць.