Як працює діджитал-група у Кропивницькому

Як працює діджитал-група у Кропивницькому

29 тра. 2020

Діджитал – новий напрям у роботі регіональних філій Суспільного. Розвиток цифрової платформи мовника дозволить оперативно інформувати про події, розширити аудиторію і отримувати зворотний зв’язок. У Кропивницькому команда, що працює з діджитал-ресурсами, з’явилася нещодавно. Наразі група складається  з чотирьох людей:  Ірина Куніцька, Наталія Трішина, Олена Демчак та Павло Іванов. 

За словами аналітикині  діджитал-платформи Суспільного Кропивницького Олени Демчак, робота у діджитал-відділі – це і виклик, і задоволення.

«Це безкінечний процес навчання і удосконалення. Спочатку мені здавалось, що ми знайдемо форму, вона викристалізується і  будемо працювати за шаблоном. Зараз здається, що діджитал – це живий організм: міняються алгоритми, запити та часові звички аудиторії», – каже  Олена Демчак.

Діджитальники працюють з новинним сайтом, офіційними представництвами у Facebook, YouTube, Instagram і Telegram.

Новинний сайт suspilne.media є ресурсом, що потребує найбільше часу і зусиль  команди. Саме тут аудиторії Суспільного стала доступна перевірена і збалансована інформація з усіх регіонів України. 

Фейсбук-сторінка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ вже відома широкому колу користувачів соцмережі.  За рейтингом, що опублікувала на своєму сайті ГО «Прес-клуб реформ» у грудні 2019 року, сторінка є лідером регіону.  Наразі її відстежують 31 700 людей. 

Команда експериментує з формами подачі інформації, практикує опитування, стріми і кепшен-відео. Саме живе відео і збирає найбільше реакцій і коментарів, також  відгук мають перевірені статистичні дані та публікації про соціальні ініціативи. 

«У нашому регіоні відгук аудиторії гарантовано отримують матеріали екологічної  тематики, прибирання лісосмуг чи розчищення річок, упорядкування території міста чи села, – каже Олена Демчак, – особливо, якщо до акцій долучаються активні люди».

Щоб стати майданчиком для діалогу і дати можливість жителям області розповідати про ініціативи своїх громад, діджитал-фахівці налагоджують «інформаційні мости з районами» і закликають ділитися фото, відео, історіями чи проблемами.

На питання, чи складно освоїти цифровий напрям, Олена відповідає так: «Єдине чого я не робила на телебаченні — не виставляла світло. Маю освіту звукорежисера, сиділа за пультом, була журналісткою, веду новини, можу робити технічну роботу, більше двох років працюю зі сторінкою у Facebook. Коли збирали групу для цифрових платформ — довго думали, чи це має бути технічна людина, чи має добре писати. Вирішили, що всі мають робити все. Павло Іванов у новинах давно вже, він і пише, і монтує, і робить графіку. Ірина Куніцька технарь і вона навчилась писати. Гуманітарій Наталка Трішина  навчилась монтувати, створила бот для Telegram, почала активну роботу у Instagram. Ми вчимось, щоб рухатись вперед».

Можливості для навчання шукають і самі, і дослухаються до порад колег. Нещодавно проходили тренінг від IREX (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів). Також у роботі допомагають щотижневі онлайн-зустрічі  Суспільного.

Щоб зрозуміти алгоритм, завжди потрібен обмін досвідом, ідеями, планами. Брейнштормінг став частиною робочого процесу.

«Ми збираємось разом хоча б раз на тиждень, — розповідає Олена Демчак, — обговорюємо купу ідей, вирішуємо, де треба посилити роботу, що змінити. От зараз ми брендуємо все — і фото, і відео, і ілюстрації — так значно легше відстежити поширення наших матеріалів, цитування наших новин. Шукаємо, пробуємо різні форми і режисерські  ходи, фішки, аналізуємо статистику, вивчаємо  реакцію аудиторії. До речі, хто ще не встиг підписатись на наші цифрові платформи, запрошуємо це зробити просто зараз».

Надаємо, нас можна знайти у Facebook, YouTube, Instagram і Telegram. Всі новини регіону читайте на сайті Суспільного.