Підсумки спецпроєкту UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ «Радіомайдан. Звіти депутатів міської ради міста Кропивницький»

Підсумки спецпроєкту UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ «Радіомайдан. Звіти депутатів міської ради міста Кропивницький»

26 гру. 2019

9 ефірів відбулось на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ у межах спецпроєкту «Радіомайдан. Звіти депутатів міської ради міста Кропивницький». У програмах взяли участь 18 із 42 депутатів Кропивницької міської ради.

«Майже половина депутатів міської ради відзвітували та пройшли фактчекінг від нашої команди в ефірі Кропивницької філії Суспільного. Відзначу, не всі міські депутати охоче відгукнулись на запрошення взяти участь у дискусії у прямому ефірі, та все ж Кропивницькі самоврядці були достатньо активними, якщо зважити на те, що запропонований формат спілкування у ефірі новий та, можливо, не зовсім їм зрозумілий», — зазначила продюсерка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ, ініціаторка проєкту Олена Кваша.
Готували ефіри та розробляли формат програм редактори філії Суспільного у Кропивницькому Олена Горобець, Яна Сапожнікова, Василь Левицький та Леся Журавська. Для участі у програмі запрошували по четверо депутатів, за алфавітним списком. Перед ефірами перевіряли електронні бази, звіти та інформаційні повідомлення про діяльність запрошених обранців.
Іван Левицький, ведучий проєкту, редактор UA: Українське радіо Кропивницький про підготовку до ефірів розповідає так: «Ми шукали ті питання, які найбільш характеризували б обранця, найбільш гострі та ті, що стосувались резонансних матеріалів у ЗМІ».
«В ефірі ми не оцінювали відповіді депутатів, — додає редакторка UA: Українське радіо Кропивницький та ведуча проєкту Яна Сапожнікова, — ми лише модерували дискусію — висновки аудиторія робила сама».
Олена Горобець, керівниця творчої групи програм радіо Суспільного Кіровоградщини, ведуча проєкту, відзначає активність аудиторії: «Людям це було потрібно і цікаво, вони телефонували у студію, ставили запитання, радились з депутатами. Було також обговорення наших ефірів у соцмережах. Депутати і виборці висловлювали думку, що мало часу  надано для звіту. Ми наголошували, що це не звіт депутата, який він має провести за законодавством. Наш формат мав на меті показати людям кого вони обрали (бо городяни інколи навіть не знають, як виглядає їхній обранець) і в рівних умовах провести дискусію з кількома депутатами щодо діяльності органів самоврядування та роботи на округах».
Виконавча директорка громадської організації «Територія успіху» Інга Дуднік, експертка проєкту, вважає такий проєкт важливим, бо люди мають бачити хто і як працює на округах: «Сподіваюсь, ці ефіри послугують тому, що люди більш активно придивлятимуться до реальних звітів депутатів, люди прийдуть і будуть питати депутатів про конкретні проблеми».
Журналіст Центру медіарозслідувань "Прозоро" Павло Лісниченко, експерт проєкту, відзначає, що депутати не намагались уникнути  відповідей на запитання у студії:«Загалом відповідали на питання у ефірі депутати на четвірочку, говорили як могли і це вже добре. Мене більше турбує, що навіть не половина депутатів прийшли в ефір. Я розумію, що є певні важливі обставини (хвороба, відрядження тощо) але якимось чином відреагувати на запрошення (відеозвернення, надіслати звіт) депутати могли, бо це повага до своїх виборців».
Нагадаємо, проєкт «Радіомайдан. Звіти депутатів міської ради міста Кропивницький» транслювався одночасно на радіо, у телеефірі, на сайті та ютуб-сторінці Суспільного Кіровоградщини. Записані програми можна переглянути на ютубі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ.