Поінформувати, щоб відбулися зміни: які сюжети Суспільне Кропивницький вплинули на життя громад

Поінформувати, щоб відбулися зміни: які сюжети Суспільне Кропивницький вплинули на життя громад

6 чер. 2024

Щоб відбулися зміни — проблему мають побачити. Саме цим керуються журналісти Суспільне Кропивницький, коли їх запрошують розповісти про історії, які потребують широкого розголосу. Після публікації матеріалів — герої сюжетів знаходять однодумців, громади помічають прогалини у розв’язанні наявних проблем, ухвалюються ефективні рішення. Інколи правоохоронні органи починають розслідування і передають матеріали в суд. Інколи зібрана нами інформація спонукає людей надати допомогу чи прихистити тих, хто потребує турботи і любові. До Дня журналіста ми зібрали добірку сюжетів Суспільне Кропивницький де озвучені питання — отримали відповіді.

Читайте також: Документальний проєкт «Підрив Каховської ГЕС: рік після теракту» — прем’єра на Суспільному

  • У місті Світловодськ Олександрійського району руйнувалася не введена в експлуатацію дорога на вулиці Городецька.  Вартість капітального ремонту дороги понад 50 мільйонів гривень.  Підрядник — підприємство “Укрмодуль”.  Після виходу сюжету в ефір, обласна прокуратура зацікавилася цією справою. Провели експертні дослідження, за висновками яких підрядник використав менше будівельних матеріалів, ніж заявляли у проєктно-кошторисній документації. Завищення вартості робіт складає 3 мільйони гривень. Прокуратура відкрила кримінальну справу проти підрядника.

«Такі сюжети в першу чергу важливо робити тому, що вони допомагають розв’язувати проблеми місцевих громад, — упевнений кореспондент Суспільне Кропивницький Олександр Сметанко. — От ніби-то всі про цю дорогу знали. Знав міський голова, люди знали, думаю, і в обласній адміністрації знали — але тільки після того, як наш сюжет вийшов в ефір, у прокуратурі зацікавилися цією справою. Я впевнений, що після завершення розслідування, цю дорогу таки перероблять, бо зараз по ній неможливо їздити. Це ми самі бачили, коли їхали на зйомки».

У селі Червоне озеро Долинської громади місцевий водогін не працював, воду возили з Долинського водогону і продавали людям у селі. Пенсіонери змушені були купувати воду навіть у борг, бо не вистачало коштів. Після приїзду Суспільного і розголосу ситуації, воду почали привозити безкоштовно, а потім відремонтували і водогін.

  • Таїсія Мальована 22 роки працює перукаркою. Допомагає людям з облисінням, виготовляє накладки, протези та перуки для них. Жінка сама має схожу хворобу, тому і розуміє як можна допомагати людям після травм чи хворим на онкологію у яких випало волосся. Щоб мати можливість допомагати більшій кількості людей, пані Таїсія виграла державний грант «Власна справа», а після жвавого обговорення нашого сюжету в соцмережах, люди, щоб допомогти, почали дарувати своє волосся. 

«Це історія про те, як людина не просто вирішила свою проблему, а й знайшла можливість, як допомогти іншим. Тема облисіння часто замовчується через те, що здається незручною для обговорення. Наш сюжет показав, що є фахівці, які з власного досвіду знають як можна вирішити це питання. Сюжет жваво обговорювали в соціальних мережах, і від нашої героїні  я дізналась, що аби допомогти робити перуки чи накладки із волосся, люди почали його дарувати їй, навіть пересилати з інших областей», — розповіла кореспондентка Суспільне Кропивницький Олена Жикалова.

  • Семирічний баран Бетховен – почесний донор, який жив у кропивницькому шкірно-венерологічному центрі, його кров використовували для лабораторних досліджень, досяг «пенсійного віку» і вже не виконував своїх обов’язків.  Колектив центру утримував тваринку своїм коштом, бо держава перестала виділяти на нього гроші, а згодом стало зрозуміло, що їхній підопічний потребує кращих умов проживання. Після виходу сюжету в ефір — баран переїхав у село в Кропивницькому районі, за 40 кілометрів від міста. 

«Обирати для себе умови життя можуть люди, а тварини — ні. Тому захотілось допомогти. Коли ми запропонували зняти про нього репортаж, в центрі сміялись, але погодились. Після виходу сюжету в ефір, барана забрали в село наступного дня. Розповідали потім, що працівники центру плакали, коли Бетховена забрали і переживали, щоб його не ображали. Тому Суспільне їздило на перевірку. Нам всім не вистачає добрих новин, а це — історія про добро і людяність», — коментує лінійна продюсерка Суспільне Кропивницький Антоніна Крейтор.

  • Також кореспонденти Суспільне Кропивницький зробили серію матеріалів про те, як у селах і містечках громади ставляться до декомунізації, зокрема демонтажу радянських об’єктів. У випадках про які ми розповідали, не поспішали позбуватись комуністичної символіки. Тільки після виходу в ефір сюжетів демонтували пам’ятну дошку Будьоному на приміщенні спортшколи, зняли серпи і молоти з колон на бізнес-центрі «Акустика», прибрали серпи і молоти на пам’ятниках у селищі Вільшанка. 

«Щодня ми працюємо, щоб ви мали важливу інформацію. Перевіряємо факти, шукаємо компетентних респондентів, збираємо історії успіху, розповідаємо про громадські ком’юніті, де можна вчитись чи обмінюватись досвідом. Разом з нашою аудиторією радіємо і плачемо. Нам важливо, щоб ви бачили свої можливості й знали свої права та обов’язки. Я завжди радію, коли наші матеріали допомагають громадам змінюватись або дарують комусь радість. Дякую нашим глядачам, читачам і слухачам за довіру, а колегам дякую за спільнотворення і бажання рухатись вперед. Підписуйтесь на наші сторінки і будьте з нами на одній хвилі», — резюмує  головна редакторка Суспільне Кропивницький Ірина Дєдушева.

Читайте також: Чубаров, Плохій, Сушкевич, Дронь, Савка — знакові розмови травня на Радіо Культура

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини про події у Кропивницькому та Кіровоградській області — на платформах: 

Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.

Підпишіться на Суспільне Анонси на тій платформі, де вам зручно: телеграм або вотсап.