Вступ кримців до українських вишів та окупаційні повістки на півострові — «Кримське питання»

Вступ кримців до українських вишів та окупаційні повістки на півострові — «Кримське питання»

1 вер. 2023

Про вступ до українських вишів для кримців та які виклики в освітній сфері очікують Україну після деокупації півострова — дивіться у новому випуску проєкту «Кримське питання»:

Як абітурієнтам з окупованого Криму вступити до вишу на територіях, підконтрольних Україні? Про соціальний тиск, фінансові труднощі та нестачу інформації щодо можливостей вступу ведуча проєкту Олеся Вакуленко поговорить з гостями ефіру:

  • Валентиною Потаповою, головою ГО «Центр громадянської освіти "Альменда"»;
  • Лутфіє Зудієвою, координаторкою громадського обʼєднання «Кримська солідарність»;
  • Емілем Курбедіновим, адвокатом;
  • викладачкою з окупованого Криму, особисті дані якої ми не розголошуємо, а імʼя змінили з міркувань безпеки. 

Читайте також: «Уламки віри» — документальний проєкт Суспільного про Спасо-Преображенський храм в Одесі

У другій частині «Кримського питання» ведуча проєкту поговорить з експертами про наслідки незаконних затримань у Криму —  про арешти та окупаційні повістки. Станом на 28 серпня відомо, що окупанти в Криму незаконно ув’язнили 186 громадян України. 123 із них — представники кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 арештовані, 138 — ув’язнені, 18 — без статусу. 

Крім незаконних затримань, окупаційна адміністрація продовжує проводити насильницьку мобілізацію та відкриває мобілізаційні пункти навіть на центральних набережних, зокрема в Алушті. У деяких містах окупованого Криму військкоми видають повістки на виходах з мечетей. Так окупанти планують мобілізувати до 30 тисяч осіб та призвати до 10 тисяч строковиків з Криму.

Дивіться випуск «Кримського питання» онлайн на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, у записі — на ютуб-каналі Суспільне Крим.

Токшоу «Кримське питання» виходить щоп’ятниці на місцевих каналах Суспільного Мовлення та щосуботи на Суспільне Крим. Ведуча Олеся Вакуленко разом із гостями проєкту обговорює важливі аспекти з життя Криму, виклики, що постали перед жителями окупованого півострова, спільно шукають шляхи розв’язання проблем, спричинених анексією. Гостями «Кримського питання» є лідери думок, правозахисники, військові, представники влади, політичні в’язні та їхні рідні. Над проєктом працюють команда Суспільне Крим та місцеві  команди Суспільного Мовлення.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутникові телеканали Суспільне Новини та Суспільне Спорт, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Крим, Суспільне Львів, Суспільне Тернопіль, Суспільне Харків, Суспільне Миколаїв тощо) можна дивитися на сайтах національної мережі філій.

Оперативні новини Суспільне Крим у соцмережах: