Про новий навчальний рік під час війни та вимушеної еміграції — у «Суспільне. Спротив»

Про новий навчальний рік під час війни та вимушеної еміграції — у «Суспільне. Спротив»

31 сер. 2023

Як українці розпочинають новий навчальний рік — 31 серпня та 1 вересня дивіться у всеукраїнському інформаційному проєкті «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного (Суспільне Львів, Суспільне Рівне, Суспільне Житомир та інші) та супутниковому каналі Суспільне Новини. Школярі та вчителі, які вимушено перебувають за кордоном, поділяться історіями про те, як долають труднощі еміграції, а освітяни та посадовці розкажуть про особливості цьогорічного освітнього процесу в Україні та безпеку учнів. 

Читайте також: «Уламки віри» — документальний проєкт Суспільного про Спасо-Преображенський храм в Одесі

«Сотні тисяч школярів цього року навчатимуться в укриттях під час повітряних тривог, очно чи дистанційно. Проаналізуємо в масштабі всієї України шкільні безпекові умови у містах, близьких до лінії фронту, і в тилу. Покажемо, як розпочинають новий навчальний рік українці за кордоном. Розповімо історії тих, хто виборює право українських дітей здобувати освіту, попри повномасштабну війну», —  каже Артем Шелковий, генпродюсер регіонального мовлення Суспільного Артем Шелковий.

Скільки навчальних закладів розпочне очну освіту з 1 вересня? Якими є безпекові умови та альтернативи укриттям у школах? Хто відповідальний за освіту українських дітей за кордоном? Дивіться у проєкті «Суспільне. Спротив» 31 серпня о 19:15. Загалом, інформаційний вечірній ефір розпочинається о 17:00

«Як навчатимуться діти у другий рік повномасштабної війни з росією — онлайн чи наживо? Що з безпекою освітнього середовища? Яким буде шкільне навчання для тих, хто був змушений переїхати за кордон? Напередодні 1 вересня команда інформаційного вечора “Суспільне. Спротив” поставить ці питання освітянам та керівникам військових адміністрацій у прифронтових містах — Сумах, Чернігові, Харкові та Миколаєві. Очікуємо також на ввімкнення кореспондентів Суспільного з різних регіонів країни, — розповідає Ольга Крупник, шеф-редакторка Суспільне Львів та західного хабу Суспільного. — Завтра ввечері, у перший день нового навчального року, наша команда покаже історії вчителів та викладачів, які захищають право українських дітей здобувати українську освіту».

Читайте також: Про козацький луг, затоплений радянською владою, — у проєкті «Великий Луг» від Суспільне Запоріжжя

Як і де навчатимуться діти із прифронтових регіонів, чиї школи зруйновані бойовими діями? Як заохотити дітей навчатися в умовах повномасштабної війни? Як навчатимуться українці за кордоном? Про це й не лише йтиметься у прямому ефірі інформаційного ранку «Суспільне. Спротив» 1 вересня о 7:00.

«Перше вересня, початок навчального року, безумовно, важливий день для країни, і стосується він школярів, батьків, бабусь і дідусів, вчителів. До речі, я також завтра веду дитину до першого класу, — каже продюсер з виробництва Суспільне Рівне та північно-західного хабу Суспільного Сергій Татаренко. — В інформаційному ранку “Суспільне. Спротив” розповімо, яким буде навчальний рік у прифронтових і тилових регіонах. Як і де навчатимуться діти, школи яких зруйновані російськими агресорами. 

Почуємо думки чиновників профільного міністерства та освітніх експертів про проблеми й виклики, які чекатимуть на школярів і педагогів. Наголосимо на темі ментального здоров’я та психологічного стану учнів і вчителів, мотивацію і заохочення до навчання, адже порушений нормальний, звичний для нас навчальний процес: якась частина дітей буде вчитись онлайн, хтось — ходитиме до школи. Дізнаємось, як навчатимуться українці за кордоном: у Польщі, Британії. Маємо попередні домовленості про увімкнення звідти. Ще однією вагомою темою обговорення буде використання гаджетів під час навчання».

Тематичні блоки «Суспільне. Спротив» про початок нового навчального року команда регіонального мовлення Суспільного підготувала спільно з громадською спілкою «Освіторія»

«Освіта — фундамент для всіх сфер. І попри повномасштабну війну вона не може чекати. Ми в “Освіторії” націлені на підтримку вчителів, учнів, їхніх батьків, на відновлення навчання та забезпечення доступу до освіти для всіх дітей, незалежно від місця проживання чи обставин. Тому, зокрема, рік тому ми спільно з партнерами запустили застосунок для наймолодших школярів “Вивчаю — не чекаю” — це перша в Україні гра для учнів початкової школи з освітнім контентом, що відповідає українській державній програмі. Завдяки їй діти навчаються математики та читання, а сам застосунок має вже майже 70 тис. завантажень. Також ми продовжуємо розвивати Всеукраїнську школу онлайн — національну онлайн-платформу, яка забезпечує дистанційне навчання з 5 по 11 клас. Розкажемо про це в ефірі Суспільного», — каже Анна Сидорук, операційна директорка громадської спілки «Освіторія».

«Суспільне. Спротив» дивіться у телеефірі щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Львів, Суспільне Тернопіль, Суспільне Харків, Суспільне Миколаїв тощо) можна дивитися на сайтах національної мережі філій.