«Уламки віри» — документальний проєкт Суспільного про Спасо-Преображенський храм в Одесі

«Уламки віри» — документальний проєкт Суспільного про Спасо-Преображенський храм в Одесі

31 сер. 2023

У суботу, 2 вересня, о 19:15 в межах проєкту «Суспільне. Спротив» (з повтором 3 вересня о 16:30) дивіться на місцевих каналах Суспільного Мовлення документальний проєкт «Уламки віри» — про Спасо-Преображенський храм в Одесі та наслідки влучання у нього російської ракети. Команда Суспільного задокументувала цей злочин, зібрала свідчення очевидців обстрілу, оцінки історика, архітектора та жителів Одеси про значущість цього храму для міста й одеситів.

Читайте також: Про козацький луг, затоплений радянською владою, — у проєкті «Великий Луг» від Суспільне Запоріжжя 

Спасо-Преображенський кафедральний собор — найбільший православний храм Одеси, розташований в історичному центрі міста. 23 липня 2023 року споруда зазнала значних руйнувань через російську ракетну атаку — було повністю знищено вівтар та пошкоджено центральну конструкцію будівлі.

Документальний проєкт «Уламки віри» вустами очевидців цього російського злочину детально розкриває подробиці перших хвилин після влучання ракети в собор та ліквідації пожежі в храмі. Охоронець Анатолій Костенюк та протоієрей Мирослав Вдодович, який служить там і одним із перших прибув на місце подій тієї ночі, розповіли про побачене команді Суспільного.

«23 липня вранці ми побачили фото зруйнованого іконостаса, пошкоджені ікони й розписи храму, одеситів, які згуртовано збирають уламки стін і даху всередині храму і на площі, — розповідає про те, як виникла ідея документального проєкту його керівник, головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін. — Спершу ми прагнули зрозуміти: яка мета атаки на храм з боку ворога? Проте чим більше чи спілкувалися з очевидцями, свідками тієї ночі, тим більше переконувалися, що шукати логіки в діях російської армії немає сенсу — вони вбивці і вандали. Після цього влучання багато одеситів остаточно зрозуміли, з ким вони мають справу. Всі “загравання” з боку росіян, що Одеса — улюблене місто, остаточно розвіялись із цим прильотом, адже вони готові вдарити по храму, не зважаючи, що тут поряд живуть люди, сплять діти, а сама споруда має культурне значення».

Документальний проєкт «Уламки віри» показує не тільки події ночі 23 липня в Одесі, а й розповідає про минуле Спасо-Преображенського кафедрального собору, який має особливе значення для одеситів різних поколінь. Від одеського історика Олександра Бабіча глядач проєкту дізнається про будівництво, руйнування і перетворення храму в з кінця XVIII століття до 90-х років XX століття. Архітектор Ігор Худяков, який брав участь у відбудові храму в 1999-2010 роках, розкаже подробиці сучасного відновлення старовинного собору.

Читайте також: Команда Суспільного на 14-му Одеському міжнародному кінофестивалі: як це було

Творча група проєкту «Уламки віри»:

  • Сергій Жулін, керівник проєкту та режисер;
  • Сергій Міщенко, оператор-постановник;
  • Євген Войтенко та Сергій Кобилянський — оператори;
  • Тарас Романик, монтажер;
  • Андрій Дмитрик, графічний дизайнер.

Організувати знімальний процес документального проєкту допомогла команда Суспільне Одеса.

На думку продюсерки Суспільне Одеса Олени Кваші, підіймати важливі для громад теми через документальні проєкти — це особливий виклик в умовах війни перед регіональними командами: «І ми на нього відповідаємо, всі гуртом, підтримуючи одне одного: експертно, технічно, зі спільним баченням цього процесу. Це важливо і цінно.

Зафіксувати подію, її сприйняття в суспільстві — важливе завдання документалістики, на мою думку. Тому забезпечити фіксацію відчуттів героїв максимально швидко — було для нас завданням номер один. Ми спробували не втратити цю пам’ять. Маю відзначити ефективну і водночас обережну до емоцій людей роботу керівника команди Сергія Жуліна. Спікерам теж хочу подякувати за участь у зйомках попри напружені графіки в непрості для Одеси дні й ночі тотальних обстрілів. Особлива подяка Олені Кутиновій, Артуру Садовникову та Маргариті Шаткіній за допомогу в зйомках», — розповідає продюсерка з виробництва Суспільне Одеса та південного хабу Суспільного Олена Кваша.

Пошкоджений Спасо-Преображенський кафедральний собор, занесений до переліку об’єктів спадщини ЮНЕСКО, тепер — серед 1500 об’єктів культурної спадщини (храми, заповідники, бібліотеки, музеї), які зазнали значних руйнацій внаслідок російської агресії проти України.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.