Про козацький луг, затоплений радянською владою, — у проєкті «Великий Луг» від Суспільне Запоріжжя

Про козацький луг, затоплений радянською владою, — у проєкті «Великий Луг» від Суспільне Запоріжжя

30 сер. 2023

3 вересня о 21:00 на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення (Суспільне Запоріжжя, Суспільне Черкаси, Суспільне Луцьк й інші) дивіться прем’єру документального проєкту «Великий Луг» команди Суспільне Запоріжжя

Великий Луг — це заповідні землі, на яких у різні часи були розташовані козацькі січі. На цій території знаходилися реліктові ліси, плавні площею понад 400 квадратних кілометрів. Майже весь Великий Луг був затоплений водами Каховського водосховища у 1955-1958 роках.

Проєкт Суспільного «Великий Луг» заснований на реальних подіях та свідченнях людей, які пам’ятають, що відбувалося в часи радянських перегонів «великого будівництва». Жителі заповідних територій Запорізької області розповіли, як у 50-х роках минулого століття будувалося й наповнювалося Каховське водосховище. Історики, науковці та екологи дали оцінку цим подіям, а також наслідкам підриву росіянами Каховської гідроелектростанції — висиханню Каховського моря та зневодненню заселених територій.

Читайте також: «Черга на прощання»: 14 місяців очікування, щоб поховати героя

«Внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС висохло Каховське море, що дало поштовх для дискусії про долю Великого Лугу, територія якого й була затоплена в 50-х роках при будівництві та заповненні чаші Каховського моря. Тоді була знищена заповідна зона, землі, де росли рідкісні рослини, гніздилися унікальні птахи. Крім цього йдеться й про знищення української культури, а саме затоплення артефактів, козацьких могил, селянських кладовищ, руйнування будинків. Відбувалось у ті часи і насильницьке переселення радянською владою людей. Попри це, електрифікували південь країни, а також з’явилася можливість розвивати АПК», — говорить авторка й ведуча проєкту, редакторка Суспільне Запоріжжя Маргарита Галіч.

Великий козацький луг відновить свою історію чи на його місці повторно створять водосховище — думки про майбутню долю території зібрала команда журналістів Суспільного.

«Відновлення унікальних заповідних земель або ж забезпечення населення технічною водою для ведення сільського господарства? У документальному проєкті “Великий Луг” зібрали спогади очевидців та експертні думки, що буде не лише з природою, а й із сільським господарством та енергетикою краю», — каже Маргарита Галіч.

Над проєктом «Великий Луг» працювали: 

  • авторка й ведуча Маргарита Галіч;
  • редакторка Олена Пода;
  • актор Дмитро Московцев;
  • монтаж Петро Сургаєв;
  • оператори Андрій Варьонов, Максим Савчук, Владислав Киящук.

Більше про те, як знімали документальний проєкт «Великий Луг», його авторка й ведуча Маргарита Галіч розповість цієї п’ятниці, 1 вересня, о 15:20 у проєкті «Суспільне. Спротив», що виходить на місцевих каналах Суспільного Мовлення і супутниковому каналі Суспільне Новини. Онлайн-трансляція денного ефіру — на сайтах національної мережі місцевих каналів Суспільного та ютуб-каналі Суспільне Ужгород. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

В листопаді Суспільне Мовлення презентує окремий спортивний супутниковий канал Суспільне Спорт. Наразі телеканал мовить у тестовому форматі.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Львів, Суспільне Тернопіль, Суспільне Харків, Суспільне Миколаїв тощо) можна дивитися на сайтах національної мережі філій.