Крим в українському культурному просторі: «Кримське питання» на Суспільному

Крим в українському культурному просторі: «Кримське питання» на Суспільному

7 лип. 2023

Як Крим був представлений в українському культурному просторі? Як презентували півострів у літературі, мистецтві, кіно, театрі до 2014 року, під час окупації та повномасштабного вторгнення і як має бути представлений Крим у мистецтві після нашої перемоги — дивіться 9 липня о 21:00 у новому випуску проєкту «Кримське питання» на місцевих каналах Суспільного Мовлення (Суспільне Київ, Суспільне Дніпро, Суспільне Тернопіль тощо) та на платформах Суспільне Крим

Читайте також: Фільм «Крим. Звільнення» — цієї неділі на місцевих каналах Суспільного

Кримський півострів завжди був важливою складовою українського культурного простору. Культурні зв’язки Криму з материковою Україною завжди були нерозривні. До 2014 року тема Криму, як важливої історичної та культурної землі, була представлена у літературі, мистецтві, кіно й театрі. Багато творів, які виникли на цих землях, відображали красу і неповторність півострова, його багатство культурної спадщини та унікальність природи.

Однак з початком окупації та повномасштабного вторгнення в Криму, ситуація змінилась. Анексія півострова росією призвела до серйозних наслідків для культурного простору Криму. Багато українських письменників, художників, режисерів і акторів, які раніше працювали в Криму, були змушені покинути свою батьківщину і шукати нові місця для творчості. Це призвело до втрати багатьох цінних творчих потенціалів і зруйнування культурного діалогу, який раніше існував.

Про наслідки російської окупації для культури Криму, Приазов’я та Причорномор’я, чи можливо зберегти локальну культуру на тимчасово окупованих територіях та яким має бути культурний діалог після деокупації півострова ведуча проєкту Олеся Вакуленко запитає гостей «Кримського питання»:

  • Галину Джикаєву, театральну режисерку;
  • Рустема Скибіна, кримськотатарського митця, художника-кераміста;
  • Віру Агеєву, літературознавицю, професорку Києво-Могилянської академії;
  • Анастасію Левкову, письменницю;
  • Валерія Боровика, продюсера документального фільму «Крим. Звільнення», військовослужбовця ЗСУ. 

Гості програми поговорять про важливу роль мистецтва у процесі відродження культурної спадщини Криму та чому після повернення Криму під український суверенітет, важливо створити платформи та можливості для вільного культурного обміну між українськими та кримськими митцями. Це допоможе відновити зв’язки, зміцнити спільність і сприятиме відродженню культурного життя Криму. Перемога України відкриє новий етап в історії представлення півострова в українському культурному просторі. 

Дивіться онлайн випуск «Кримського питання» на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, у записі — на ютуб-каналі Суспільне Крим. 

«Кримське питання» — проєкт регіональної команди Суспільного Мовлення. Над ним працюють журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини про події у Кропивницькому та Кіровоградській області — на платформах: 

 Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.