Фільм «Крим. Звільнення» — цієї неділі на Суспільне Кропивницький

Фільм «Крим. Звільнення» — цієї неділі на Суспільне Кропивницький

4 лип. 2023

У неділю, 9 липня, о 22:00 дивіться на Суспільне Кропивницький фільм «Крим. Звільнення», відзнятий Кіностудією дитячих та юнацьких фільмів ім. О. О. Ханжонкова на замовлення Суспільного Мовлення. 

«Крим. Звільнення» — про події 1994 року, коли російські маріонетки захопили владу в Криму і захотіли приєднати його до росії. Спецпідрозділ СБУ «Альфа» зірвав заколот прокремлівських засланців і зберіг цілісність півострова в кордонах України. 

Читайте також: Екологічні злочини, історії бійців, відновлення країни — інтерв’ю «Суспільне. Спротив» у червні

Спецзавданням керував перший голова Служби безпеки України Євген Марчук. Генерал-лейтенант СБУ Василь Крутов, генерал-майор СБУ Віталій Романченко, полковники СБУ Сергій Ропаєв та Павло Дубров, полковник Іван Якубець — стали головними «стовпами» звільнення Криму. Вони розповіли про ті події у фільмі Суспільного. 

У стрічці використано чимало унікальних архівних кадрів. Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Суспільного Катерина Феленюк відносить «Крим. Звільнення» до якісної архівної документалістики й зазначає, що «фільм може стати частиною розуміння того, як Крим в недалекому майбутньому повернеться додому».

Кінопродюсер стрічки, військовий, керівник загону спецпризначення ударних дронів «Білий орел» Валерій Боровик переконаний, що кожен «має знати, з чого все починалося і як потрібно захищати нашу країну та перемагати ворога на всіх фронтах». Спільно з Валерієм Боровиком над фільмом працювали оператор стрічки, транслятор реалій війни в Україні Дмитро Санін та кінорежисер і сценарист Сергій Лисенко

Прем’єра стрічки відбулася 28 червня на телеканалі Суспільне Культура та ютуб-каналі Перший. Напередодні, 27 червня, в Будинку звукозапису Українського Радіо відбувся допрем’єрний показ

Читайте також: Як пройшов допрем’єрний показ фільму Суспільного «Крим. Звільнення»

Переглянути фільм «Крим. Звільнення» можна на ютуб-каналі Першого.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Місцеві канали Суспільного мовлять у кожному регіоні України — це Суспільне Тернопіль, Суспільне Миколаїв, Суспільне Чернігів, Суспільне Одеса, Суспільне Черкаси, Суспільне Харків та інші. Онлайн-трансляція — на сайтах регіональної мережі філій Суспільного Мовлення.

Оперативні новини про події у Кропивницькому та Кіровоградській області — на платформах: 

 Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.