«ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА»: історії з лінії фронту — на телеканалі Суспільне Кропивницький

«ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА»: історії з лінії фронту — на телеканалі Суспільне Кропивницький

22 тра. 2023

З 22 травня щобудня о 22:45 (з повтором наступного дня о 16:45) дивіться в телеефірі місцевих каналів Суспільного Мовлення, зокрема Суспільне Кропивницький, документальні історії про людей, які опинилися на лінії фронту, — «ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА». Прем’єрні покази серій відбулися в ефірі телемарафону «Єдині новини #UAразом» на Першому каналі Суспільного Мовлення. 

Читайте також: «ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА» — прем’єра на Суспільному

Проєкт відзняла команда кінообʼєднання #Babylon’13 на замовлення Суспільного Мовлення. Режисер і продюсер Володимир Тихий розповів, що команда ставила за мету «показати реальність людей, які продовжують жити та працювати у цих небезпечних умовах». Деякі герої проєкту залишили позаду своє цивільне життя, щоб боронити наші кордони, інші — мешканці прифронтових міст та селищ — залишаються у рідних домівках попри обстріли і допомагають військовим. 

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Катерина Феленюк відзначає високу якість телепроєкту: «Ти просто поринаєш в історію, віриш їй, і саме це відчуття віри на додачу до абсолютної відкритості героїв вкотре нагадує — війна не там, далеко. Вона в нашій країні й так чи інакше відображається в кожному».

Читайте також: Спортивне літо на Суспільному — трансляції топподій зі світу спорту

Документалісти сподіваються, що проєкт «ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА» стане «історичним свідченням про сучасну Україну та українців» і допоможе глядачам «відчути зв’язок та співпереживання з тими, хто бореться за свободу й майбутнє України».

Плейлист про героїв проєкту «ПОЗИЦІЯ  УКРАЇНА» дивіться за посиланням

  • Владислав «Онікс» Зеленський — командир батареї САУ М109 17-ї окремої танкової бригади, кавалер ордена «За мужність». «Онікс» брав участь у звільненні Херсонщини влітку 2022-го, а зараз разом зі своїми побратимами воює на Соледарському напрямку. 
  • Роман «Коуч» Вільховецький — фітнес-тренер, який тепер є одним з наймолодших командирів ДФТГ «Хартія». Роман організовує спостережні пункти й оборонні укріплення на передовій, від його роботи залежить здатність підрозділу стримувати натиск російських військ. 
  • В минулому Руслан «Білорус» Пʼятковський — військовослужбовець білоруської армії, проте з 2014 року воює за Україну. Руслан — сапер і головний сержант батальйону ЗСУ. Він батько, мати і друг в одній особі для кожного військовослужбовця рядового та сержантського складу. 
  • Тетяна «Тата» Фурик — бійчиня штурмового підрозділу ЗСУ. Більше ніж сім місяців вона виконує бойові завдання у військовому опорному пункті «Гаваї» Бахмутського району. 
  • Олександр Винник — колишній далекобійник з прифронтового селища Нью-Йорк Донецької області. 24 лютого Олександр і вся його родина вирішили відмовитись від евакуації й залишитись у рідному селищі, попри всю небезпеку, яка на них чекала. 
  • Максим Скубенко — старший сержант штурмового підрозділу ЗСУ. Як і переважна більшість його побратимів, Максим став бійцем-добровольцем 24 лютого, залишивши у минулому своє цивільне життя. 
  • Ярослав Пілунський — відомий український кінооператор. Нині він також командир підрозділу аеророзвідки з позивним «Піл». З першими променями сонця дрони ЗСУ злітають над позиціями та летять на розвідку, вишукуючи слабкі місця ворога. 
  • Людмила Литвиненко з позивним «Арійка» — історикиня за фахом, яка з 2014 року в команді парамедиків перебувала на передовій. Після повномасштабного вторгнення вона покинула роботу у видавництві та знову вирушила у «гарячі точки». На цей раз у складі добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри». 
  • Андрій Канашевич — т. в. о. керівника Купʼянської військової адміністрації, звичайний день якого складається з шаленої кількості справ: від адміністративних питань та постачання продуктів до ліквідації наслідків обстрілів. 
  • Олексій Тян — начальник караулу підрозділу ДСНС селища Дворічної Харківської області. Разом зі своїми колегами Олексій щоденно рятує містян після обстрілів та ліквідує наслідки терору всього за два кілометри від лінії фронту.
  • Роман Стефурак — тренер з боїв без правил, який не виїхав з прифронтового селища Покровське Дніпропетровської області через своїх учнів, — дітей, що живуть у навколишніх селах. Завдяки його тренуванням діти мають можливість хоч ненадовго відволіктись від війни, яка їх оточує. 
  • Євгенія та Ігор Єршови — засновники волонтерської курахівської гуманітарної організації. Щодня вони розвозять кілька тонн хліба по навколишніх селах навіть під артобстрілами, годують жителів прифронтового Курахового, допомагають з відновленням осель і будинків.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини про події у Кропивницькому та Кіровоградській області — на платформах: 

 Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.