Старовинний український одяг і шароварщина —  інтерв’ю Суспільне Кропивницький

Старовинний український одяг і шароварщина — інтерв’ю Суспільне Кропивницький

17 тра. 2023

Спідниці «на тетянку», керсетки та кохти, юпки, вишиті фартухи: як одягались місцеві українці журналістці Суспільне Кропивницький Вікторії Колосовій розповіли співзасновниці проєкту «Баба Єлька» Інна Тільнова і Світлана Буланова. Запис інтерв’ю можна дивитись на ютуб-каналі філії або у всеукраїнському інформаційному проєкті «Суспільне. Спротив». 

Читайте також: Віталій Портников, Борис Ґудзяк, Антоніо Лукіч, Ольга Сагайдак та інші — 7 розмов, які не можна пропустити

Кропивничанки кажуть, що мають бажання зберегти красу наших предків, повернутися до коріння, досліджувати свій рід і популяризувати, показувати справжність, а своїм прикладом хочуть спонукати робити це всіх українців. Одним з напрямів роботи проєкту є збереження і популяризація автентичного одягу. Репліки за старовинними зразками сьогодні стали популярні у всьому світі.

«Ми дуже хочемо, щоб наша мода була впізнаваною. Наші спідниці, наші хустки носять по всій Україні і по всьому світу», — розповідає співзасновниця проєкту «Баба Єлька. Мода» Інна Тільнова.

Щоб знайти автентику, дівчата спілкуються з носіями традицій, відшукують давні тканини, а скарби з усіх експедицій звозять у Кропивницький, у народний музей. У цьому музеї серед експонатів і давні предмети побуту, і знаряддя праці, і вишиванки, і одяг. До всього можна торкатись, а репліки навіть приміряти.

«Здебільшого, відтворюємо жіночий одяг, але зараз працюємо над деякими елементами вбрання для чоловіків. Нам дуже важливо відтворити і показати усьому світу які полотняні штани носили чоловіки, що це не були червоні атласні шаровари. Проєкт “Баба Єлька” бореться проти шароварщини, пластикових вінків, китайських вишиванок, проти спотвореного образу українців на теренах всього світу», — зазначає співзасновниця проєкту «Баба Єлька. Мода»  Світлана Буланова.

З чого все почалося, що можна побачити у народному музеї проєкту «Баба Єлька», скільки вже створено реплік старовинного одягу —  дивіться у відео.

Читайте також: «Чашка чорної кави» — прем’єра на Радіо Культура

Нагадаємо, раніше на Суспільне Кропивницький за участі «Баби Єльки» було створено телевізійний проєкт «Баба Єлька. Експедиція на піч».  Його обрали для реалізації у 2021 році на відкритому конкурсі «Створюй з Суспільним»

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Онлайн «Суспільне. Спротив» шукайте на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини про події у Кропивницькому та Кіровоградській області — на платформах: 

 Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.