Про фемінізм говорили у “Ранковій каві” на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

Про фемінізм говорили у “Ранковій каві” на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

30 тра. 2019

30 травня у ранковому ефірі на Суспільному Кропивницького говорили про розуміння і принципи рівних прав та можливостей. У студії працювали четверо ведучих: Ростислав Заєць та Олена Кіфенко, редактори UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і Ольга Гріднєва та Вікторія Талашкевич, громадські активістки.

Ідею долучити до ефіру у ролі ведучих експертів з питань гендерної рівності запропонувала Олена Кваша.
Досвід цікавий, - розповідає продюсерка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Олена Кваша, - сьогодні ефір отримав додану вартість у вигляді фахових коментарів з феміністичної тематики. І це було в легкій формі, що дуже добре, як на мою думку. Плануємо продовжувати практику залучення до ведення ранкового шоу експертів з різних сфер”.
За словами Ольги Гріднєвої, співведучої сьогоднішнього ефіру, фемінізм більшість громадян сприймають як щось дуже вузьке, насправді це речі, які впливають на повсякденне життя кожного. І саме подання інформації у ранковій програмі, зрозуміло і доступно, сприятиме руйнуванню стереотипів.

У ефірах збільшилась кількість жінок-експертів у тому числі в серйозних темах: фінансах, політиці,- каже Ольга Гріднєва,- журналісти Суспільного добре працюють з фемінітивами”.

В Україні все ще присутній страх і відторгнення фемінізму, оскільки це незвично для патріархального суспільства, далеко не кожен / кожна задумуються над актуальністю і необхідністю піднімати питання про права жінок. Усе це часто відбувається через брак освіти з теми та хибні уявлення про фемінізм, який іноді викривлено сприймають не як філософію про права жінок, а як рух проти чоловіків, що є абсурдом, - каже Олена Кіфенко, редактор ранкового шоу на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ. - Я під час нашої передачі маю змогу робити свій маленький внесок у інформування суспільства про фемінізм та, сподіваюся, формування позитивного сприйняття цього поняття. Намагаюся підтримати наших глядачок, надихати їх позитивними прикладами від інших жінок”.

До розмови дистанційно долучились і експерти з Києва - Ілля Стронґовський та Наталія Сміленко. Видавник Ілля Стронґовський є активним феміністом, відомим не тільки в Україні, Наталія Сміленко — перекладачка, правозахисниця, вболіває за права жінок. З ними говорили про літературу, спрямовану на підтримку прав людини та новинки цьогорічного Книжкового Арсеналу на тему фемінізму.

Були у “Ранковій каві” сьогодні і провокативні “чоловічі питання” від Ростислава Зайця, редактора ранкового шоу. Ці питання мали поєднати два бачення і викликати активну дискусію не тільки у студії, а й у нашої аудиторії.

Переглянути ефір “Ранкової кави” можна на офіційній сторінці UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ у Youtube.