На UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ стартував цикл суспільних дискусій у межах програми

На UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ стартував цикл суспільних дискусій у межах програми "РадіоДень"

28 тра. 2019

23 травня в ефірі радіо й телебачення Кропивницької філії Суспільного вийшла перша програма із циклу суспільних дискусій на тему "Що потрібно зробити, аби молоді спеціалісти залишалися в області". До розмови у виїзній студії UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ долучилися студенти та викладачі Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В. Винниченка, роботодавці й держслужбовці. Модерував дискусію редактор UA: Українське радіо Кропивницький Дмитро Шульга. У планах — організувати виїзні студії й провести такі дискусії у всіх державних вишах Кропивницького.

"Роботу розпочали на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету, — розповідає Олена Кваша, продюсерка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ. — Думаємо розібратися більш ретельно з кожним із напрямів підготовки фахівців в області. Питання дефіциту кадрів на Кіровоградщині періодично звучить у наших ефірах. Досить часто стикаємося й із ситуацією, коли спеціалісти надають перевагу іншим містам України або навіть іншим країнам. Чому так відбувається? Відповідь на ці запитання мають дати всі учасники процесу. Маю надію, що в заочному форматі через перегляди до проекту долучаться й інші зацікавлені сторони. Переконана — відповідь є. Ми її знайдемо”.

Кожна дискусія складатиметься з двох панелей. Фокус розмови залежатиме від спеціалізації вишу, у якому працюватиме виїзна студія Кропивницької філії Суспільного. У першій програмі експертами виступили Олег Семенюк — доктор філологічних наук, професор, ректор ЦДПУ ім. В. Винниченка, Юлія Сільченко — кандидат географічних наук, старша викладачка кафедри географії та геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка, Сергій Коваленко — перший заступник голови Кіровоградської ОДА, Богдан Стоян — заступник директора обласного центру зайнятості, Вікторія Поляновська — директорка освітньої агенції, Олександр Гавриленко — директор агенції регіонального розвитку Кіровоградської області.

Говорили про освітню міграцію та конкуренцію, можливість поєднувати навчання з роботою й свободу вибору. Юлія Сільченко розповіла про перші результати суспільно-географічного дослідження регіону, яке здійснюють науковці ЦДПУ ім. В. Винниченка.

"Система досліджень нам показала, що транспортна доступність впливає не тільки на соціально-економічний розвиток, а й на освітню привабливість міста, — зазначила Юлія Сільченко. — Останні десять років ми маємо зменшення кількості абітурієнтів із західних районів області, бо вони транспортно віддалені від Кропивницького, абітурієнти обирають доступніші міста”.

Щодо міграційних настроїв у регіоні, то з 200 респондентів (83% — молодь): 68% замислювалися про еміграцію, 30 готові вже сьогодні емігрувати. Причина — зарплата й кращі умови життя.

Богдан Стоян, заступник директора обласного центру зайнятості, розповів, що у 2018 році до обласного центру зайнятості звернулися 270 випускників вишів, що самостійно не знайшли роботи, із яких 29 із педагогічною освітою.

Експерти зійшлися на тому, що явище освітньої міграції є не тільки в Україні. Щоб молоді фахівці залишалися — у регіоні важливо створити умови для розвитку й самореалізації.

"Основне — розібратися, чому молодь не залишається працювати в області й що треба зробити, аби молоді фахівці не їхали до великих міст і за кордон, — каже Наталія Гавришко, лінійна продюсерка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ. — У межах суспільної дискусії ми хочемо почути не тільки освітян, роботодавців, а й студентів, яких залучатимемо до дискусії. Маємо на меті стати майданчиком для діалогу, дати слово всім зацікавленим сторонам”.

Переглянути першу суспільну дискусію в межах виїзної студії "РадіоДня" можна на офіційній фейсбук-сторінці UA: Українське радіо Кропивницький.