UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ запрошує до нововідкритого телерадіомузею

UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ запрошує до нововідкритого телерадіомузею

7 тра. 2019

7 травня на Суспільному Кропивницького відкрили музей технологічного обладнання, яке використовувала в роботі колишня Кіровоградська обласна телерадіокомпанія.

У музеї зібрано технічні прилади, що забезпечували радіотелевиробництво у 1960-90-х роках. Серед експонатів — відеомагнітофон "Кадр-103СЦ" (таких випустили всього 600 штук), тритрубчата студійна передавальна телевізійна камера КТ-178, портативна телевізійна камера КТ-190, ламповий радіоприймач "ВОЛНА-К", призначений для слухового приймання телеграфних і телефонних сигналів. У музеї можна зробити селфі й спробувати себе в ролі репортера.

Ініціаторами створення музею виступили продюсерка й менеджер філії Суспільного — Олена Кваша й Костянтин Карпов, а облаштовували експозицію всією дружною командою UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ.

"Ми створювали цей музей до 59 річниці Кіровоградського телебачення. Найстарішим експонатом в експозиції є радіоприймач "Волна-К", що використовувався для контролю ефіру радіо в 60-80-х роках минулого століття, а найунікальнішим можна назвати бобінний магнітофон STM-810, яких було випущено всього 50. Зазначу, у Кіровоградській області таке професійне телерадіообладнання можна побачити тільки в нашому музеї”, — розповідає менеджер філії UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Костянтин Карпов.

У  музеї, крім інформації про розвиток телебачення в області, усі можуть спробувати себе в ролі диктора чи оператора. Організатори зазначили, що розраховують на увагу до музею школярів,  адже в навчальних закладах починається пора екскурсій, а діти завжди раді побачити щось нове.

"Сьогодні ми відкриваємо наш музей з оновленою експозицією, — каже продюсерка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Олена Кваша. — Думаю, має бути цікаво. Наша телерадіоорганізація має давню історію: наступного року будемо відзначати 60-річчя початку мовлення. Нам є що показати, майже все в робочому стані. Тут можна навіть відтворити певний шматочок телепрограми чи надрукувати сценарій на друкарській машинці. Маємо великі архіви й обладнання, яке може зацифрувати ці матеріали, тому із часом розширюватимемо експозицію встановимо телевізор, на якому демонструватимемо всім охочим архівне відео".



На офіційне відкриття завітали представники ЗМІ Кіровоградщини й учні альтернативної школи "Крок".
Дмитро Семенюк, журналіст видання "Первая городская газета", спробував себе в ролі ведучого програми привітань, його зацікавили й камери, і диктофон "Репортер-7", із яким працювали радіожурналісти в 1979 році: "Як журналісту мені цікаво побачити, як працювали раніше, зрозуміти, скільки часу займало виготовлення сюжету, адже зараз матеріал можна зробити за 30-60 хвилин. Дуже радий, що експонати можна чіпати руками. Було б цікаво подивитися в комплексі, як усе працює, — якби була така змога".

Як усе це працювало, добре знає Марія Лебідь. У журналістиці вона з 1979 року. Була авторкою й ведучою радіо- та телепрограм. Диктофон "Репортер-7" журналістка називає не тільки знаряддям для роботи, а й предметом захисту — через його вагу. На відкритті гості музею мали ексклюзивну можливість порівняти "Репортер-7" і диктофон, що використовують радійники сьогодні.

Алевтина Сторожевська, учителька альтернативної школи "Крок" каже, що експозиція зацікавить дітей і посприяє вивченню історії, та додає, що буде цікаво й дорослим.

"Я ніколи не думала, що за кадром стоїть ще хтось, крім ведучої, — розповідає Алевтина Сторожевська. — Ця виставка повернула мене в дитинство, емоційно зігріла".

Відвідувачки музею, школярки Поліна й Радомира, кажуть, що прийти до музею запропонувала вчителька з медійної грамотності, але вирішували діти разом із батьками.

"Нам цікаво наживо побачити техніку, — діляться дівчата. — Це частина історії нашого міста, і ми її маємо знати. Наскільки нам зараз легко зняти будь-яке відео й наскільки це було складно раніше, наскільки тоді високою була ціна помилки... Дуже цікаво побачити, як розвиваються технології знімання та відеомонтажу, як змінюються часи, і те, що колись здавалося неможливим, зараз для нас є буденністю".



Крім техніки, експозиція містить 500 фотографій. Є манекени, що відтворюють образ ведучих 1970-80-х років.

Музей розміщено на другому поверсі телеканалу UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ. Вхід безкоштовний. Записатися на екскурсію можна за телефоном: 0 (522) 24 14 60.