На Українському Радіо Кропивницького стартує проєкт «Вимушено переміщені. Жити далі»

На Українському Радіо Кропивницького стартує проєкт «Вимушено переміщені. Жити далі»

9 січ. 2023

10 січня у ефірі Українського Радіо Кропивницького о 12:35 вийде в ефір перша програма із циклу «Вимушено переміщені. Жити далі». Авторка та ведуча проєкту — Леся Журавська

Читайте також: Наталка Денисенко озвучила «Хоробру казку» від Суспільного

«Війна перемолотила життя й долі українців та українок, але за сухими цифрами статистики стоять конкретні люди, — каже редакторка Українського Радіо Кропивницького Леся Журавська. — Що відчувають ті, кого ми називаємо казенною абревіатурою “ВПО”. Про що вони думали, коли замикали власні оселі, тікаючи від російських терористів? Як вони починали жити на новому місці? Що мотивувало продовжувати  бізнес, шукати роботу? Про що вони мріють, якою бачать Україну після нашої перемоги? Ми ставимо нашим героїням одні запитання, щоб мати своєрідний зріз їхнього бачення подій».

Загалом у проєкті впродовж року звучатимуть історії людей, які мусять будувати життя на новому місці, дати опору своїм дітям і за можливості допомагати іншим.

Перші три історії — з Рубіжного, Сєвєродонецька і Запоріжжя. Всі вони об’єднані вірою і розумінням того, чому треба відвоювати своє.

«Чи повернешся ти додому, чи ні — ти не знаєш, Все треба починати спочатку, — каже власниця салону краси з Рубіжного Тетяна Хатмінська. — Перший час була надія, що місяць максимум — і поїдемо додому. Зараз вже не плекаємо ніяких надій. Коли нас звільнять — ми поїдемо провідати батьків, але не переберемось жити, бо місто зруйноване. Жити там з маленькою дитиною, я б не хотіла».

Марія Гаджизаде з Сєвєродонецька каже, що 99 % переселенців мріють повернутися додому.

«Війна багато змінила, я зараз не боюся втрачати, мені не потрібні в моєму оточенні люди, які не можуть розпізнати де біле, а де чорне, навіть якщо це родичі. Складно все, особливо приймати рішення, зазначає Марія. — Кропивницький місто-загадка, неймовірна архітектура, гарні привітні люди… ».

Автоінструкторка Юлія Комісаренко з Запоріжжя виїхала заради безпеки дитини. Згадує: «Найскладніше було покинути дім, який ще є, і потрапити в інші умови. Є розуміння того, що потрібно рухатись вперед, не можна жити минулим. Треба приділяти увагу дитині, працювати, щоб забезпечити родину і допомагати тим людям, яким ця допомога зараз потрібна».

Діліться з нами історіями про тих, хто відроджує зруйноване життя на новому місці і знаходить можливості жити далі, телефонуйте нам за номером (0522) 24 09 55. 

Читайте також: Інтерв’ю з режисеркою болгарського походження Тетяною Станєвою — у проєкті «Межі»

Нагадаємо, слухати Українське Радіо Кропивницького можна на частотах:

м. Кропивницький — 91,2 FM

с. Андріївка (Олександрія) — 87,6 FM

м. Гайворон — 106 FM

смт Добровеличківка — 90,7 FM

м. Долинська — 104,9 FM

м. Новомиргород — 89,4 FM

м. Новоукраїнка — 104,8 FM

смт Петрове — 105,5 FM

м. Світловодськ — 99,2 FM

м. Смоліне — 101,2 FM

м. Благовіщенське — 107,7 FM

Також нас можна слухати онлайн на сайті філії, в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.

Загалом, Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії.

Усі канали Суспільного радіо можна слухати і в мобільному застосунку «Дія».