Квартирник на Суспільному: «Dusha» (відео)

Квартирник на Суспільному: «Dusha» (відео)

14 лис. 2022

11 листопада на Суспільне Кропивницький та інших місцевих телеканалах Суспільного Мовлення* відбулась прем’єра концерту-квартирника гурту «Dusha». Відео до ефіру готувала команда Суспільне Кропивницький

Читайте також: «Культурний інстинкт» з Софією Челяк: інтерв’ю, які ви могли пропустити

Єгор Мишко, Поліна Вахрамєєва, Руслан Шевченко, Вадим Марченко та Анна Дегтярь. Працівник торгівлі, фотографиня, інженер-програміст, вчитель музики, адміністраторка дитячого центру різні, з різними музичними уподобаннями, але разом їм вдалось знайти баланс. Тому і творчість їхня змушує задуматись і шукати глибинні сенси. Поліна пише вірші, Руслан музику, а загалом пісня народжується у співпраці учасників гурту. Для концерту, кажуть, обрали твори, які можуть вражати душу.

«Квартирник зараз — це ковток свіжого повітря і для команди, і для аудиторії, — раніше зазначала продюсерка Суспільне Кропивницький Яна Бабак. — Кожного там чекають свої глибини та сенси».

Емоційні й щирі вони не тільки піснями прагнуть торкнути аудиторію, вже сама назва гурту налаштовує на певні хвилі.

«Хотілося надати в назві (гурту ред.) поняття звідки йдуть тексти, звідки йде музика вона йде від душі, вона йде десь зсередини», — розповідає Поліна Вахрамєєва.

З початку 2022 музиканти ухвали рішення співати і розмовляти тільки українською.

«Вирішили, що ми пишемо українською, попередні тексти перекладаємо на українську або відмовляємось від них, і, звісно, спілкуємося виключно українською мовою. Тому, що у нас є своє ставлення до того, що відбувається, у нас є своя країна, у нас є державна мова», — зазначає Єгор Мишко.

Та й довоєнні пісні набули нових сенсів. До прикладу, «Марі» (слова Олени Горобець), тепер асоціюється з Маріуполем.

«Зараз, навіть коли ми на репетиції її співаємо, кожен з нас пробирається мурахами, тому що боляче, — каже Поліна Вахрамєєва. — Слова наскільки зараз вкладаються в реальність, яка сьогодні. Попри те, що написано тоді»

***

Спасіння своє залиш собі на вечерю, 

від бою ховайся в печерах, 

як прадіди твоїх віків. 

Ти станеш собі і захистом, 

і світ цей спасеш від ненависті. 

Ти тільки спочатку, першого,

себе урятуй від зла.

 (Поліна Вахрамєєва)

Гурт «Dusha» вірить, що їхні пісні залишаться  глибоко в серці, і саме ці пісні захочеться слухати ще не раз.

Читайте також: Суспільне Культура покаже концерт до дня народження Міська Барбари

Нагадаємо, концерти-квартирники виходять на місцевих телеканалах Суспільного щоп’ятниці. Керівник проєкту та автор ідеї — Сергій Жулін.

Квартирники, що вже були в ефірі можна дивитись у записі: 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії

Оперативні новини про події у Кропивницькому та Кіровоградській області — на платформах: 

 Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.

*Крім Суспільне Донбас та Суспільне Крим

Фото — Анатолій Спиця