Евакуація до Кропивницького й області — інтерв’ю та історії для «Суспільне. Спротив»

Евакуація до Кропивницького й області — інтерв’ю та історії для «Суспільне. Спротив»

18 жов. 2022

18 жовтня у ранковому ефірі міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив» журналісти Суспільне Кропивницький розповіли, як Кіровоградщина приймає людей, евакуйованих із територій зони бойових дій: як допомагає транспортом та прихистком. 

У прямий ефір телеканалів регіональної мережі Суспільного Мовлення наживо включались голова  обласної військової адміністрації Андрій Райкович, керівниця кропивницького штабу з розселення переселенців Лілія Місюня та директорка школи з Донецької області Лілія Куліш. 

Лілія Куліш розповіла, як зараз вчаться діти зі шкіл міст і містечок сходу України, поділилася з власного досвіду про те, чому людям важко зробити вибір — евакуюватись чи залишитись вдома. Дистанційні уроки і підтримка, зокрема в опануванні української мови, — історія вчительки Лілії Куліш.

Читайте також: Захисники та захисниці України. Добірка історій від Суспільного

Водії комунального підприємства «Електротранс» евакуювали більше п’яти тисяч людей з окупованих територій. Вивозили «зеленими коридорами», що організовували влітку в Запорізькій і Донецькій областях.

«Більшість наших рейсів пролягали через Василівку на Бердянськ. У саме місто не заїжджали, “орки” не пускали. Ставали біля кільця, люди самі виходили туди, ми їх забирали і їхали назад», — розповідає водій Василь Штомпель.

Родина Сайян із Сєвєродонецька Луганської області втретє вимушена тікати від війни. У Кропивницькому відновили свій бізнес — відкрили кав’ярню. Про те, як облаштувалися на новому місці, розповіли Суспільному.

Читайте також: «Жодна імперія не вижила в історії, і ця не виживе»: Йосиф Зісельс дав прогноз на майбутнє росії

Також область активно долучається до допомоги воїнам. З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, громадська організація «KropHub» закупила та передала бійцям на фронт 40 тепловізорів, 150 біноклів, 70 приборів нічного бачення. Окрім військової оптики, волонтери постійно закуповують автівки для потреб ЗСУ, відправляють гуманітарні вантажі. Про це і про роботу Обласного ресурсного центру з питань допомоги учасникам АТО та ВПО, де військовим надають юридичну та психологічну допомогу, розповіла Інеса Колпак.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії (Суспільне Чернівці, Суспільне Одеса, Суспільне Вінниця, Суспільне Львів тощо).

Оперативні новини про події у Кропивницькому та Кіровоградській області — на платформах: 

Дивитись і слухати Суспільне Кропивницький можна і онлайн на сайті філії.