Дружини захисників  — в інтерв’ю Суспільне Кропивницький

Дружини захисників — в інтерв’ю Суспільне Кропивницький

15 вер. 2022

Їхні чоловіки захищають Україну, вони — підтримують своїх воїнів: купують каски, одяг, тепловізори, везуть гуманітарну допомогу і хочуть разом відсвяткувати перемогу України. Дружини захисників розповіли Суспільне Кропивницький про свою боротьбу і мрії. Такі інтерв’ю кореспондентка Вікторія Колосова готує і для міжрегіонального проєкту  «Суспільне. Спротив».

Бариста, б’юті-майстриня і телеведуча  зовсім різні жінки, але їх об’єднує спільне бажання — повернення коханого з війни. Ніна, Світлана та Катерина вірять у силу своїх чоловіків і чекають.

Світлана:

Він пішов туди (ТрО — ред.) в перший же день. Для мене це був величезний шок, ми всі втрьох плакали діти, я. Він сказав: «Я знаю, що допоможу». Мисливець, добре знає зброю, його призначили інструктором зі зброї і він навчав новоприбулих хлопців і дівчат.

Коли він без зв’язку, важко дуже, бо ти не знаєш… Він каже, що все нормально. Коли він приїжджає звідкись і я, знаючи його 20 років, бачу, як він змінився, він став інший. Після деяких виїздів —  його очі зовсім інші.

Ніна:

Пішов добровольцем. 17 березня подав заяву і через кілька днів його забрали. Я зрозуміла, що життя зміниться і воно змінилось. Довелось багато збирати каска, наплічник, форма… Можливо, хтось потрапляє у бригаду, де все дають, у нас було по-іншому… Якщо я передавала, то передавала не тільки йому, а й товаришам одяг, чай, печиво, їжу. Змогла зібрати на мотоцикл.

Багато людей у нашій області не розуміють. Була у мене ситуація: я не можу додзвонитися, знаю, що у них там обстріли, чекаю дзвінка. А мені: «Девушка, вы видете, какой кофе горячий». Я не витримала і розплакалась, виказала все. Гість вибачився, але…

Катерина:

Я бачила: він довго думав, що робити. Коли почалась війна, то вийшов на роботу, потім телефонували його друзі, і наступного ранку, 25 лютого, зібрався і одразу з речами пішов у військкомат. Вони були у ТрО при військовій частині, через два місяці їх перевели у лави ЗСУ.

27 днів не було зв’язку взагалі. Рашисти постійно знімали відео, як зачистили Тошківку. Багато хлопців загинули, багато безвісти пропали… Коли не було ніякої інформації, ти сходиш з розуму, а як хлопці потрапляють у госпіталь і починають розповідати, що відбувалось стає ще гірше. Я вже готова була їхати в Донецьку область шукати чоловіка. Я йому дзвонила постійно і кожного ранку писала. Потім десь о першій ночі прийшло повідомлення, що він на зв’язку. Перша думка була, що він у полоні… Згодом він відповів. Такий спокійний. Вони повернулися у штаб, потім його забрали в госпіталь, бо була контузія. 

Читайте також: Про допомогу Україні від країн ЄС — рубрика «Союзники» у проєкті «Суспільне. Спротив»

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Оперативні новини про Кіровоградщину — на платформах: