«Незалежність. Ціна і цінність»: тематичні ефіри на Українському Радіо Кропивницького

«Незалежність. Ціна і цінність»: тематичні ефіри на Українському Радіо Кропивницького

24 сер. 2022

До Дня Незалежності України Суспільне Кропивницький підготувало тематичні радіоефіри «Незалежність. Ціна і цінність». Це історії матерів, які віддали найдорожче — своїх дітей. Вони займають активну громадянську позицію, волонтерять і наближають перемогу. Першу програму за участі всіх трьох жінок слухайте в ефірі Українського Радіо Кропивницького 24 серпня о 17:45. Повні інтерв’ю вийдуть в ефір 29, 30 та  31 серпня о 12:35 (через повітряні тривоги можливі зміни, стежте за нишими ефірами).

Журналістка Леся Журавська говорила з матерями про цінність держави і цінність незалежності, виховання дітей і чому українці так затято виборюють свободу.

«Ми століттями воюємо за незалежність. То в чому ж її цінність? Чи потрібен Україні мир на будь-яких умовах? Мами дітей, яких поглинула війна, стали тими моральними авторитетами, до думки яких варто дослухатись. Ми записали три історії і вони об’єднані одним: ми мусимо перемогти ворога. Інакше доведеться битись і онукам, і правнукам»,— зазначає редакторка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська.

Дарія Ільїна зі Світловодська втратила сина на російсько-українській війні у 2015 році, через пів року після його смерті створила громадську організацію, щоб допомагати побратимам сина і назвала її позивним своєї дитини.

«Син пішов боронити нашу державу у 2014 році, добровольцем  За нас з вами, за Україну, — розповідає  Дарія Ільїна. —  Волонтерство для мене —  як продовження життя Андрія. Ми щомісяця виїздили у різні наші бригади в зоні ООС. З початку широкомасштабної агресії я щотижня там. Ми потрібні. Хлопцям важливо, що ми поряд, що підтримуємо їх. Ми маємо бути незалежними… Вони (воїни - ред.) гинуть за нас, за свободу, за нашу державу, за нашу землю, за Україну. Ми маємо повернути кордони 91-го року, це наша земля і Україна повинна бути цілісною».

Дочка та зять громадської активістки з Кропивницького Інги Дуднік, Ольга і Тарас Мельстери, на фронт пішли добровольцями на початку повномасштабного вторгнення. Майстриня-кондитерка і айтівець, в армії не служили. Вони не хотіли, щоб росіяни прийшли у Кропивницький. Мали стримати цю навалу. Загинули разом і поховали їх разом.  

«Вони прийшли і сказали — ми записались у тероборону. З того часу всі мої хвилювання я намагалась приховувати, тривогу тримати при собі, — згадує Інга Дуднік. — Їхня історія  — про любов. Вони одне без одного не уявляли свого життя… Це про  любов між ними і про любов до нас. Бо вони йшли боронити нас. Вони мали завдання не допустити росіян сюди».

Син волонтерки з Добровеличківки Вікторії Яремчук — Олександр, зник безвісти вісім років тому. 24 серпня він, разом з іншими військовими, забирав поранених з кургану Савур-Могила. Батьки весь цей час шукають, чекають і вірять, що колись зможуть зустріти сина вдома. Тато зараз захищає Україну. Пані Вікторія каже, що вірить, що все буде добре, а поки допомагає нашим військовим.

«Я стараюся допомогти, ми не маємо часу розслаблятися. Хлопці чекають нашої підтримки і ми це робимо... Воювати частково не можна. Захищати Батьківщину мають всі... Перемога України буде, має бути. За нашу Незалежність заплачена дуже велика ціна», —  упевнена Вікторія Яремчук.

Ці історії про любов — до рідних, до своєї землі, до України. Ці історії — про нашу згуртованість й нашу віру. Слухайте нас на хвилях Українського Радіо Кропивницького.

Читайте також: Історії свідків Незалежності, включення з міст України, аналітика — спецефір «Суспільне. Спротив»

Українське Радіо Кропивницького мовить щоденно з 12:35 до 13:00 та 17:35 до 18:00. У цей час транслюють новини та актуальні інтерв’ю про життя та події регіону.

Шукайте нас на частотах:

м. Кропивницький — 91,2 FM

с. Андріївка (Олександрія) — 87,6 FM

м. Гайворон — 106 FM

смт Добровеличківка — 90,7 FM

м. Долинська — 104,9 FM

м. Новомиргород — 89,4 FM

м. Новоукраїнка — 104,8 FM

смт Петрове — 105,5 FM

м. Світловодськ — 99,2 FM

м. Смоліне — 101,2 FM

м. Благовіщенське — 107,7 FM

Також нас можна слухати онлайн на сайті філії, в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.