«Завжди там, де людям потрібна допомога», — Оксана Мачак розповіла Суспільне Кропивницький про рятувальників

«Завжди там, де людям потрібна допомога», — Оксана Мачак розповіла Суспільне Кропивницький про рятувальників

16 сер. 2022

 

Речниця служби з надзвичайних ситуацій Кіровоградської області Оксана Мачак розповіла журналістці Суспільне Кропивницький Вікторії Колосовій про рятувальників та їхню роботу зараз. Відео розмови можна переглянути на сайті філії. Зазначимо, Суспільне Кропивницький готує такі інтерв’ю для міжрегіонального марафону  «Суспільне. Спротив».

      Читайте також: «Налаштовані на збереження життя і здоров’я», — Вікторія Устіловська в інтерв’ю Суспільне Кропивницький

«Від початку лютого паніка в суспільстві виникала хвилями… Ми почали проводити роз’яснювальну роботу: що таке сигнал цивільного захисту, тривожна валіза, що таке укриття, як діяти коли ти чуєш сирену», — згадує речниця служби з надзвичайних ситуацій Кіровоградської області Оксана Мачак

Як змінилась робота під час війни?

«Наші хлопці виїжджають туди, де потрібна допомога, — розповідає Оксана Мачак. — Прильоти не оминули і наше місто… У нас є алгоритм дій: кому, що робити. Рятувальники виїздять і на гасіння пожеж, і на розбір завалів, піротехніки виїжджають, якщо це потрібно. Ми співпрацюємо тісно з військовими формуваннями і в будь-який момент готові надати допомогу».

Особливим пунктом у роботі надзвичайників є допомога евакуйованим, особливо дітям та роз’яснювальні заходи.

«Ми створили експозицію, щоб показувати дітям, як виглядають вибухонебезпечні предмети. Тут є і артилерійські снаряди, і набої, і гранати, і міни. Найбільше ми хотіли показати саморобні вибухонебезпечні предмети, їх дуже багато зараз», — пояснює Оксана Мачак.

Зараз рятувальники допомагають евакуйованим з Донеччини, історії цих людей вражають, каже речниця служби з надзвичайних ситуацій.

«Мене вразила бабуся, вона не ходила. Приїхала не сама, зі своєю собакою… Вона сама ходити не може, але не покинула собаки. Коли це бачиш — розумієш, що українці нація з великим серцем. Ми своїх ніколи не кидаємо».

Про роботу підрозділу, зокрема в деокупованих зонах, психологічну допомогу і побут пожежників дивіться у відео. 

Нагадаємо, інтерв’ю філій Суспільного також можна дивитись у міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив» в телеефірі на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Кропивницький, щобудня вранці з 7:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 21:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Кіровоградській області це телеканал Суспільне Кропивницький і Українське Радіо Кропивницький.

Оперативні новини від Суспільне Кропивницкий — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: