Протопресвітер Сергій Чудинович в інтерв’ю для Суспільне Кропивницький: «Україна має бути українською, а не малоросійською»

Протопресвітер Сергій Чудинович в інтерв’ю для Суспільне Кропивницький: «Україна має бути українською, а не малоросійською»

18 лип. 2022

З початку широкомасштабної російської агресії, Суспільне Кропивницький записує інтерв’ю з людьми різних професій та сфер діяльності. Вони розповідають про свою боротьбу, діляться думками про можливості й підтримку. Цього разу авторка проєкту Вікторія Колосова запросила до розмови протопресвітера Сергія Чудиновича, настоятеля Свято-Покровського храму ПЦУ м. Херсона. Відео розмови можна знайти на сайті Кропивницької філії Суспільного. У телевізійному ефірі регіональні інтерв’ю транслюють у міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив»

Читайте також: «Нотатки військових»: на сайті Суспільне Культура стартувала серія художніх нарисів від захисників

Отець Сергій родом із Кропивницького, живе у Херсоні, з початку війни росії проти України, з 2014 року, капелан, у 2022-му був у російському полоні, зміг виїхати на підконтрольну Україні територію. Він вважає, що церква має реалізовувати те, про що написано у Євангелії. У Свято-Покровському храмі ПЦУ м. Херсона готувались допомагати людям — організували медичний кабінет, перукарню. Парафіяни навіть на відстані використовують свої можливості, щоб забезпечити потреби нужденних. 

Ось кілька цитат із розмови.

Справжня наша війна, справжнє наше протистояння із гріхом прокляття і смерті, бо це призводить до смерті фактичної, це мовні питання, це релігійні питання, це культурні питання. Я за чіткість визначення пріоритетів, що Україна має бути українською, а не малоросійською. Чому я так вважаю? Тому, що у нас наслідком надто делікатності у мовному питанні сьогодні є смерть.

Церква не може не займатися речами, про які написано в Євангелії. Якщо у тебе є можливості, ти не можеш їх не реалізовувати. Церква це не клуб хороших людей, які відфутболюють від себе погане. 

Мені хочеться, щоб церковні спільноти перестали бути храмами, в які заходять люди купляти свічки і ставити їх на підсвічники. Я хочу, щоб церква була тим тілом Христовим, про яке з самого початку люди мали уявлення. Нам треба повернутися до коріння, подивитись чим ми займаємось.

Якщо буде бажання внутрішньо змінитися, перестати бути малоросами, кацапами... Якщо ми зможемо перестати бути меншовартісними тоді нам і можливості, тоді й вольності нам треба. Тоді є смисл їх захищати.

Також протопресвітер розповів про перші дні російського наступу в Херсоні, як росіяни змушують до співпраці та поділився думками про впровадження християнства на Русі.

Нагадаємо, міжрегіональний марафон «Суспільне. Спротив» виходить щобудня вранці з 7:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 21:00 на регіональних телеканалах Суспільного. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні поради, як виживати та жити під час війни. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Кіровоградській області це телеканал Суспільне Кропивницький і Українське Радіо Кропивницький.

Оперативні новини від Суспільне Кропивницкий — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: