«Ми цілодобово на зв’язку». Як команда Суспільне Кропивницький тримає інформаційний стрій в тилу

«Ми цілодобово на зв’язку». Як команда Суспільне Кропивницький тримає інформаційний стрій в тилу

10 тра. 2022

Перевірка фактів та збір інформації, історії евакуйованих й новини з громад, ефіри та знімання поміж повітряними тривогами й збір допомоги колегам та людям, що змушені були покинути свої домівки. Ми попросили журналістів із Суспільне Кропивницький розповісти про роботу в тиловому регіоні. 

Яким ви запам’ятали початок повномасштабної війни? 

Ірина Дєдушева, шеф-редакторка новин Суспільне Кропивницький:

— Ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну ми з командою новинарів та діджитал-групою обговорювали, що такий варіант можливий. У переддень поговорили про те, хто готовий працювати в умовах війни і розробили графік цілодобового чергування. Вночі у нас завжди є черговий, який оперативно, в разі потреби, опублікує інформацію в соцмережах Суспільне Кропивницький. Пам’ятаю, що 24 лютого про вторгнення Росії особисто я дізналась з трьох джерел, майже одночасно.  Десь о 4:30 у наших чатах від колег з Кропивницького та інших регіонів почала надходити інформація про вибухи в різних областях. Потім чоловіка підняли по тривозі й зателефонував знайомий військовий, сказав: «Почалось…».  Паралельно з цим було дуже чути гудіння літаків. 

Вікторія Колосова, спецкореспондентка Суспільне Кропивницький:

— За кілька днів до 24 лютого я була в Києві. Ми приїхали з чоловіком у справах. Календарно ще була зима, але тоді було настільки тепло і так яскраво, по-весняному, світило сонце, що я пам’ятаю, як їхала в машині, дивилася на наш красивий Київ і я не могла повірити, що з цим сонячним гостинним містом може щось статися. Тоді це був стан очікування чогось неминучого, чогось настільки страшного... Я не розуміла від чого саме мені страшно, але я дуже добре відчувала неминучість трагедії. 

В мене й досі перед очима картинка того залитого сонцем Києва поділена навпіл з діркою у київській висотці, в яку влучила ракета в перші дні війни. Чомусь саме такі сплетені спогади.

Леся Журавська, редакторка Українського Радіо Кропивницький:

— Прокинулася від гудіння літаків. Їх було багато і надто низько літали. Зайшла у радійний чат, де спілкуємось з колегами з усієї України. Були перші повідомлення про вибухи. І зрозуміла — війна. 

Читайте також: «Жити є на часі, особливо в часи війни», — глава УГКЦ Святослав Шевчук у проєкті Суспільне Кропивницький «Боротьба в тилу»

Що було 24 лютого 2022-го?

Ірина Дєдушева:

— Страху ще не було. У чоловіка «тривожна валіза» була зібрана заздалегідь, а от у мене ні. Я до останнього не вірила, що буде повномасштабне вторгнення. Ми дуже швидко зібрались. О 5:30 я вже була на роботі. Забігла в магазин купити хліб та консерви для «тривожної валізи». Це була цілодобова крамниця. Побачила, що в магазині, в якому в такий час, зазвичай, порожньо, були черги. Набір продуктів у всіх майже однаковий — консерви, тушкованка, печиво, вода.

Вікторія Колосова:

— 24-те почалося о п’ятій годині. Чоловікові телефонував колега з Харкова. Сказав: «Все. Війна. Бомблять Харків. Київ».

Це був шок... І я взагалі не могла нічого зрозуміти. Було в голові тільки питання «Як це можливо?».

Зранку в мене була запланована зйомка з військовим психологом. І я не знала, що мені робити: йти на зйомку, відміняти... Я почала плакати, коли мені подзвонив мій оператор: «Віка, ти знаєш?.. Знімаєм?» Я взагалі не могла зібратися, сказала, що давай почекаємо годинку. Зателефоную. Що могла змінити та годинка, я не знаю. Можливо, я сподівалася, що я прокинуся і нічого цього не буде. Ми зйомку відмінили. І почався затяжний стан страху з онімілими кінцівками повного жаху за майбутнє країни, сім’ї та моєї доньки. 

Леся Журавська:

Зранку зателефонувала батькам. Вони ще не знали. Про початок війни повідомила я. Мама розплакалась. Була висока тривожність. Черги на заправках, у супермаркетах. Донька не поїхала в університет. 

А далі робота. Купа питань! Всі заплановані ефірі стали неактуальними. Колектив редакції мобілізувався. О 12:10 випуск. Треба готувати програму. Офіційних повідомлень бракувало. Збирали інформацію по краплинах. Що в області, як функціонують служби, організації, установи. Воєнний стан. Що можна і не можна робити жителям області, чи діє сполучення між містами? Як проходить мобілізація? Хто  і чим може допомогти армії? Такими були теми ефірів цього дня. Буквально напередодні проводили програму «Радіомайдан» про систему оповіщення. Так от тоді сказали експерти, що Кіровоградщина тилова область. Але що це означає, ми відчули тільки згодом. А ще вражали черги до військкоматів. Люди йшли. В ЗСУ, в ТРО. 

Що змінилось у роботі? 

Ірина Дєдушева:

— Серед колег після вторгнення настрої різні. Вони не панічні, але, мабуть, кожна нормальна людина у цій ситуації відчуває тривожність, періодично страх… Особливо після історій людей, які пережили знущання російських військових. Як керівник, я кожному дала право вибрати – чи працювати далі чи їхати у більш безпечне місце. Нині ми працюємо повним складом. Звичайно, роботу в Кіровоградській області не можна порівнювати з роботою колег в Сумах, Харкові, Чернігові… інших містах, де тривають бої.  Але війна, повітряні тривоги — внесли корективи. Вся діджитал-команда працює дистанційно. Інколи новинарям доводиться писати тексти у сховищі. 

Не було жодного дня, щоб ми не вийшли в ефір. Побільшало прямих включень у загальнонаціональний марафон «Єдині новини» та у регіональний марафон «Суспільне. Спротив».  Змінився фокус тем. Все так чи інакше пов’язано з війною: як вона вплинула на роботу медиків, вчителів, працівників комунальних підприємств, ринок праці. Загиблі захисники, волонтери. Кіровоградщина робить багато для переселенців і відправляє допомогу в області, де є потреба у ній.  Домовлятись про зйомку стало важче. Дуже багато посадовців стали більш закритими. Але ми розуміємо ризики і відповідальність своєї роботи. 

Ми цілодобово на зв’язку. У людей, які пов’язані з новинами, ніколи немає спокою. Хвилюєшся, щоб не пропустити важливу інформацію. А під час війни це хвилювання ще більш загострилось.  

Вікторія Колосова:

— У роботі змінилося все. Я спецкор «Ранку  на Суспільному», зараз програму тимчасово призупинили. У нашої команди «Ранку  на Суспільному» є регіональний чат в месенджері, в котрому всі спецкори, з усіх областей країни. В цьому чаті ми проговорювали робочі моменти, ставили завдання тощо. Коли почалася війна, цей чат став таким важливим джерелом інформації про кожного. Керував процесом наш Олександр Опанасенко 一 регіональний редактор. Щовечора ми повинні були відписатися, чи все з нами гаразд. Коли десь лунали вибухи, оголошувалася перекличка. Це підтримувало дуже, об’єднувало. Дякую Олександрові, що він тримав нас всіх одне біля одного. 

Я дуже сподіваюся, що ця програма повернеться в ефір і все буде, як колись до війни. І в цьому чаті знову будуть обговорюватися теми для зйомок та дедлайни. 

Леся Журавська:

Що змінилось? Всі вибудувані плани стосовно майбутніх програм нанівець. Кожен день тільки свіжа, оперативна інформація. Українське Радіо переформатувало мовлення регіонів. Ми брали тільки найважливіше. Але ні на день не переривали мовлення. Почали виходити і в суботу, і в неділю. Найголовніше охопити громади. Телефонували, спілкувались і виходили в ефір. Очільники громад області повідомляли, що паніки немає, і це найголовніше. Область мала час і ресурси, аби провести всі необхідні заходи з безпеки. 

Ставила собі завдання зафіксувати кожен день. Кіровоградщина область тилова. На початку переселенці проїжджали нашу область, зараз почали тут залишатися. Про це ми багато говоримо в наших ефірах. Розміщення, лікування, психологічна допомога, побутові умови, пошук житла, пошук роботи, відновлення бізнесу з територій, де йде війна – такі теми для нашої редакції в пріоритеті.

Що ви робите для перемоги? 

Ірина Дєдушева:

— Час від часу, з початку вторгнення, мене переслідує думка, що я недостатньо роблю для перемоги. Так, ми допомагаємо колегам з інших філій, шукаємо житло для переселенців, збираємо для них речі. До родин, які приїхали з зони бойових дій, особливо там, де є діти, на зйомку не їдемо з порожніми руками. 

Але на сьогодні головний наш вклад – це чесні новини, перевірена, достовірна інформація. Оперативне інформування про події в Кіровоградській області та інших областях. Боротьба з пропагандою ворога. Це підготовка матеріалів, які надихають людей, дають сили, віру в перемогу України. Кожен на своєму місці якісно виконує роботу. 

Вікторія Колосова:

— Дуже хочеться бути корисною і робити те, що вмію. Тому я запропонувала розпочати зйомки ютуб-проєкту для Суспільного «Боротьба в тилу». Цей проєкт для мене є надважливим, адже мої герої (волонтери, аграрій, єпископ, голова УГКЦ, засновниця благодійного фонду допомоги онкохворим дітям та інші) на своєму місці борються з окупантом. Кожен з них мріє про одне — вигнати з нашої землі загарбника і жити у вільній Україні. Я безмежно радію з того, що маю можливість дізнатися їхні історії. Мені здається, цей проєкт — найкраще, що я колись робила, адже це про свободу, про життя і про прагнення кожного українця жити в незалежній країні.

Леся Журавська:

Найбільше прагнемо перемоги. Ні на долю секунди не сумніваємось. Знаємо, тому і віримо. Нам простіше. Ми в тилу. Тому намагаємось допомогти колегам, хто в зоні бойових дій. Збираємо допомогу й не тільки для наших філій. Допомагаємо переселенцям, хто чим може. Збираємо рушники, посуд для приготування їжі, постільну білизну. Якщо одягу багато у центрах допомоги, то такі речі розходяться, як гарячі пиріжки і вони завжди в дефіциті. 

Ми переможемо. У нас немає іншого виходу. Така віра теж є тим вагомим вкладом у перемогу. Мій дім, моя родина, моя земля це і є Батьківщина, за яку готові положити душу й тіло. Наша зброя це слово. Стилет і стилос, якщо згадати Маланюка.

Читайте також: Кожен може воювати за Перемогу: «Боротьба в тилу» 一 новий проєкт Суспільне Кропивницький

Що мрієте зробити після перемоги?

Ірина Дєдушева:

— Після перемоги я точно зміню своє ставлення до життя. Буду більше часу приділяти рідним. Попри шалену любов до України, я мало часу приділяла подорожам прекрасними місцями нашої країни. Після перемоги хочу побачити, як відроджується Україна і відвідати міста та села в різних областях. А поки багато не планую. Радію кожному новому дню.

Вікторія Колосова:

— Ми вже вирішили з чоловіком, що Перемогу ми будемо святкувати на майдані Незалежності. Я хочу бути в столиці, коли на весь світ буде звучати слово «Перемога» Для мене війна почалася в Києві, хочу, щоб там вона і закінчилася назавжди. І ще ми мріємо відвідати Маріуполь. Наш Маріуполь. Ось такі плани. 

Леся Журавська:

Сама люблю ставити таке запитання. Але я не знаю, що на нього відповісти. Мирне життя – це найбільша мрія! Не боятись сирен, не страждати разом з тими, хто пережив жахіття окупації, не плакати, читаючи новини, не радіти кількості знищених ворогів. Щоб цього не було. А були добрі новини про розбудову України, про прекрасних людей, про урожай, як би це банально не звучало, і про найпотужніші Збройні Сили України – лише про навчання. Ніяких боїв. Але зараз треба люто нищити ворога, аби наблизити цю перемогу.