На UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ відбувся тренінг

На UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ відбувся тренінг "Гендерні стереотипи: ЗМІ проти"

6 бер. 2019

1 березня в Кропивницькій філії Суспільного відбувся тренінг "Гендерні стереотипи: ЗМІ проти" від експертки з гендерної тематики Ольги Гріднєвої.

Участь у тренінгу взяли ведучі та редактори радіо й телебачення. Говорили про поняття гендеру та стереотипи, що існують у суспільстві.

"З нагоди 8 Березня ми вирішили актуалізувати свої знання у сфері гендерної політики, — розповідає продюсерка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Олена Кваша. — Зустріч весни без стереотипів — це цікаво, а 8 Березня — це не про квіти й цукерки".

Окрім аналізу стереотипів, детально розбирали вживання фемінітивів у професійному мовленні та особливості їх використання у прямих ефірах. Саме це викликало жваву дискусію серед учасників тренінгу.

"Після обговорення, — каже Яна Сапожнікова, редакторка Українського радіо: Кропивницький, — ми дійшли висновку, що для уніфікації основних мовних ситуацій, які можуть виникати під час роботи, а також рекомендованих для використання мовних конструкцій варто було б сформувати методичні рекомендації".

Ще один учасник тренінгу, ведучий ранкового шоу на UA: Кропивницький Костянтин Шутенко вважає, що тема наразі досить актуальна, особливо в професійній діяльності медійників.

Ольга Гріднєва, тренерка з гендерних питань, представниця ГО «Прес-клуб реформ», каже, що працювати з колективом Суспільного в Кропивницькому було цікаво.

"Багато говорили про фемінітиви — це питання зараз дуже гостре й, урешті-решт, це не лише питання мови, — запевняє пані Ольга. — Фемінітиви — це один зі способів зробити жінок видимими в медіа-просторі. Була цікава дискусія й щодо стереотипів, які стосуються чоловіків, адже їх трансляція — не менш шкідлива для побудови суспільства, заснованого на цінностях гендерної рівності".

Після всіх дискусій та обговорень учасники тренінгу погодилися з думкою, що виважена гендерна політика в перспективі має стати ще одним фактором довіри до суспільного мовника.