Фальсифіковані ковід-сертифікати — міжрегіональний ефір Суспільного радіо Кропивницького, Одеси і Сум

Фальсифіковані ковід-сертифікати — міжрегіональний ефір Суспільного радіо Кропивницького, Одеси і Сум

7 лют. 2022

Третій випадок підробленого ковід-сертифікату зафіксували у Кропивницькому. Чи працює механізм виявлення таких підробок і яке покарання можуть отримати фальсифікатори — про це говорили у програмі «Радіомайдан» на Суспільне Кропивницький. До ефіру долучились колеги з Українського радіо Одеси і Сум.

«Ми розповідали про проблеми з різних боків, завдяки чому вийшла цілісна картина розуміння того, як відбувається відстеження та притягнення до відповідальності винних за підробку та реалізацію ковід-сертифікатів. Під час ефіру зрозуміли, що у цьому питанні у регіонах багато спільного. Сподіваюсь, аудиторії цікаво було порівняти досвіди різних областей», — розповіла редакторка Українського радіо Кропивницького Наталія Сметанко.

Читайте також: Профілактика та лікування онкозахворювань — спільний ефір Суспільного в Кропивницькому й Запоріжжі

У  студію Суспільне Кропивницький Наталія Сметанко запросила  директорку газети «Кіровоградська правда» Олену Сидорову. Вона поділилась своєю історією — Олена купила підробний сертифікат, коли видання вивчало можливість придбання фальшивки у Кропивницькому.

За словами речниці Служби безпеки України в Кіровоградській області Юлії Ткач, в одній із поліклінік Кропивницького двоє лікарів продавали підроблені сертифікати. Вони вносили неправдиві дані про вакцинацію до електронної системи охорони здоров’я eHealth без фактичного проведення щеплення. Лікарі щомісяця видавали до двох сотень сертифікатів, вартість одного становила дві тисяч гривень. Юлія Ткач сказала, що медиків не затримували до результатів слідства, тому що «і так не вистачає медичних працівників». 

Директорка Центру Первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Кропивницького Лариса Свириденко коментувати ситуацію відмовилася. 

Із Суспільного радіо Одеси до ефіру приєдналась Діана Попкова. Вона попросила прокоментувати ситуацію начальника відділу промоції здоров’я Одеського обласного центру громадського здоров’я Святослава Ліннікова.

Він розповів, які сертифікати можна легко виявити і у яких випадках важко довести шахрайство. Йшлося і про розслідування, покарання і профілактичну роботу щодо унеможливлення фальсифікацій ковід-сертифікатів.

«Якщо казати з етичної точки зору, це точно не етично з боку лікаря, такий заробіток по суті можна прирівняти до вбивства, бо людина може померти через те, що вона не щеплена. З іншого боку, перспектива покарання вже набагато краще працює, ніж саме покарання. Бо судовий розгляд, відсторонення від роботи, розголошення, судові справи лякають і мають лякати. Якщо є два-чотири таких кейси то робить тверезіше і відмовляє від бажання таким чином легко заробити», — зазначив Святослав Лінніков.

Розповіли і про відповідальність тих, хто купує підроблені сертифікати і чи є «ковідна амністія».

Із сумської студії Суспільного до розмови приєдналась Валентина Погорєлова. Ситуацію в області коментував начальник відділу охорони публічного порядку, масових та охоронних заходів управління Національної поліції в Сумській області Андрій Клипа.

Запис ефіру можна дивитись на сайті Суспільне Кропивницький за посиланням

 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media

У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький

Новини про регіон читайте на діджитал-платформах Суспільне Кропивницький: