Профілактика та лікування онкозахворювань — спільний ефір Суспільного в Кропивницькому й Запоріжжі

Профілактика та лікування онкозахворювань — спільний ефір Суспільного в Кропивницькому й Запоріжжі

7 лют. 2022

У 2020 році за даними Національного канцер-реєстру України, у Кіровоградській області зафіксована найбільша в країні кількість онкохворих і найвища смертність серед таких пацієнтів — 203 на 100 000 населення. Чому така статистика, як не пропустити хворобу на ранніх стадіях, які є сучасні й дієві методи лікування — про це говорили 4 лютого у ефірі проєкту «Сьогодні. Головне» журналісти Суспільне Кропивницький й Суспільне Запоріжжя.

Читайте також: «Повернути дітей назад у їдальні», — Клопотенко розповів про шкільне харчування для Суспільне Кропивницький

«Спільні ефіри філій Суспільного дають можливість глядачам виринути зі своїх “інформаційних бульбашок”, почути досвід інших і раціональніше підійти до аналізу інформації. А гості наших студій можуть об’єднувати свої зусилля для розв’язання схожих регіональних проблем. Тому ми намагаємось завжди це пам’ятати при підготовці до ефірів і радіємо, коли наші студії стають майданчиком для обміну досвідом. Крім того, ми значно розширюємо аудиторію Суспільного. І це теж важливо», — каже продюсерка Кропивницької філії Суспільного Яна Бабак.

Чи існують сучасні українські протоколи лікування та як обчислюють обсяг потрібного фінансування для забезпечення лікування хворих, чи вистачає фінансування держави на зарплатню лікарям та на повний пакет лікування пацієнта і чи можна зменшити кількість захворювань профілактикою — на ці питання у Кропивницькому відповідав  лікар-онколог хіміотерапевтичного відділення Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» Андрій Гардашніков.  Щодо профілактичних заходів він зазначив: «Профілактики раку, грубо кажучи, не існує. Існує, наприклад, профілактика раку шийки матки завдяки вірусу папіломи людини. Якщо можна вберегти жінку від цього вірусу, то майже до нуля знижується захворюваність на рак шийки матки. У решті випадків ми можемо хіба що не підвищувати ризики захворюваності.  Тобто, якщо людина курить, то цим збільшує ризик захворіти на рак. Життя в забрудненому середовищі підвищує ризики захворіти на рак. Або, якщо людина хворіє на хронічний гастрит і не лікує його бо гастрит передракове захворювання. Людина, яка піклується про своє здоров’я, також може захворіти але ризики значно менші».

В ефір включалась також журналістка Суспільне Запоріжжя Маргарита Галіч.  Вона розповіла про можливості лікування онкологічних хвороб у Запорізькій області, також глядачі Кіровоградщини побачили сюжет про  лінійний прискорювач, що використовують у Запорізькому регіональному протипухлинному центрі.

«Ми хотіли з’ясувати, наскільки національна стратегія контролю онкологічних захворювань є близькою до реалій сьогодення, як в умовах карантину отримати консультації та лікування, чи мають регіональні онкоцентри технічну можливість якісної діагностики та лікування і потрібну кількість лікарів. З почутого — є проблеми, але є і зрушення у кращий бік. Головне, на чому я б хотів наголосити — треба дбати про своє здоров’я, вчасно проходити профілактичні огляди, бо на ранніх стадіях хворобу подолати легше. Про це говорять і лікарі Кіровоградщини, і лікарі Запоріжжя», — зазначає журналіст Суспільне Кропивницький Василь Левицький.

Відео ефіру можна дивитись за посиланням.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media

У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький

Новини про регіон читайте на діджитал-платформах Суспільне Кропивницький: