«Повернути дітей назад у їдальні», — Клопотенко розповів про шкільне харчування для Суспільне Кропивницький

«Повернути дітей назад у їдальні», — Клопотенко розповів про шкільне харчування для Суспільне Кропивницький

31 січ. 2022

З 1 січня 2022 року  у шкільних їдальнях заборонені сосиски, консервовані овочі. У меню додали нові спеції та більше фруктів, разом з тим суттєво зменшили кількість солі й цукру. Такі норми прописали у Міністерстві охорони здоров’я України.  Як зараз організовують шкільне харчування у Кіровоградській області розповідали 28-29 січня в інформаційному марафоні Суспільне Кропивницький. Матеріали про шкільне харчування підготували для всіх платформ: телебачення, радіо, діджитал.


«Після того, як  команда Ураїнського радіо Кропивницького та телепрограми «Сьогодні. Головне» поспілкувались із кухарями, керівниками шкіл, які розповідали про впровадження нового меню, з’явились запитання до Євгена Клопотенка. Це були дуже конкретні запитання по меню — як от чому не можна готувати перше та друге з крупи. Також цікавились, що спонукало його почати реформу харчування та чи п’є Євген Клопотенко чай з цукром», розповідає керівниця діджитал-групи Суспільне Кропивницький Олена Демчак.

 

Інтерв’ю ініціатора зміни шкільного харчування Євгена Клопотенка підготували для сайту новин. Він розповів і про те, які відгуки отримує від батьків та чому йому важливо поміняти саме їжу для школярів і хто вирішує як та що готувати з запропонованих продуктів. За словами Євгена, сьогодні є 40% позитивних відгуків про нове шкільне меню і у 60% до реалізації реформи харчування на місцях є зауваження.

У  телерадіопроєкті «Радіомайдан» йшлося про нові норми шкільного харчування і наскільки цим задоволені учасники процесу: діти, батьки, кухарі. У студію запросили  начальницю управління освіти і науки Кропивницької міської ради Ларису Костенко, та відповідальну за систему харчування управління освіти Кропивницької міської ради, спеціалістку Ірину Сидоренко

«У січні заклади освіти отримали нове приблизне меню зі 150 страв, погоджене з Держпродспоживслужбою. Таке меню є і для шкіл, і для садочків, і всі використовують його в організації харчування. Зі стравами Клопотенка заклади працюють довгий час, були експерименти та апробації, управління освіти співпрацювало в цьому питанні з Батьківською радою. Деякі страви не прижилися, зі збірки Клопотенка використовують 50 страв», зазначила Лариса Костенко.

Ірина Сидоренко каже, що на теперішньому етапі впровадження нового меню   основним завданням для кухарів і педагогів є заохотити дитину хоча б скуштувати незнайому страву.  Детальніше можна слухати у програмі.


Чи готові кухарі в громадах Кіровоградської області до нового шкільного меню, Суспільному розповіли начальниця Помічнянського міського відділу освіти Ніна Семашко, директорка школи села Первозванівка Оксана Курлова та шкільні кухарки з Помічної та Знам’янки Тамара Колісніченко й Ірина Смірнова у програмі «Сьогодні. Головне». 

 

У всіх проєктах говорили і про обладнання харчоблоків. Наскільки воно зараз оновлено і які перспективи ремонтів та переобладнання їдалень. Також у сюжетах своїми враженнями від нових страв ділились школярі. В Олександрійській школі №19 Кіровоградської області шкільне меню для учнів затвердили після спільного приготування і дегустації окремих страв. Тепер деякі салати учні готують і вдома.

Найцікавіше з радіо- та телепрограм у друкованому вигляді можна почитати на сайті Суспільне︱Новини.

Читайте також: Суспільне покаже історії спортивних тренерів у проєкті «Переможці»

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький

Новини про регіон читайте на діджитал-платформах Суспільне Кропивницький: