«Чим більше ти вмієш, чим більше ти знаєш — тим краще», — редактор Українського радіо Кропивницького Кирило Поліщук

«Чим більше ти вмієш, чим більше ти знаєш — тим краще», — редактор Українського радіо Кропивницького Кирило Поліщук

25 січ. 2022

Минулого тижня у Кропивницькому оголосили переможців обласної літературної премії імені Євгена Маланюка. У номінації «Проза» переміг редактор Українського радіо Кропивницького Кирило Поліщук і його книга «Пташиний цвинтар». Вручення премії відбудеться 2 лютого у день народження Євгена Маланюка. Ми розпитали Кирила про його роботу на Суспільному, поєднання творчості й журналістики та мрії.

Читайте також: «А хто навчить бабусю?» — проєкт про синергію поколінь на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

У яких програмах працюєте на Суспільне Кропивницький? 

На Суспільному працюю здебільшого в програмі «Радіодень», а також у програмі «Радіомайдан» (проєкти транслюються на двох платформах: радіо і телебачення, — ред). Ще є радійні проєкти, які веду виключно я «На музичній хвилі» та «Легенди Кропивницького».

Які теми розкриваєте в ефірах? 

Найрізноманітніші. Проте частіше звертаю увагу на актуальні теми нашого регіону, які пов’язані із молодіжною політикою, зоозахисними та екологічними ініціативами й проблемами, а також шкільною освітою. За два з половиною роки роботи на Суспільному вже, мабуть, немає таких тем, про які б я не говорив у ефірах.

Як часто запрошуєте у студію митців? 

У «Радіодень» не надто часто, лише коли є дійсно актуальна тема. Як, наприклад, театральний фестиваль «Вересневі самоцвіти», або виходить нове видання, як, до прикладу, книга «У пошуках голосу Марка Кропивницького» чи «Смачна Кропивниччина» книга не так про кулінарію, як про культуру і цінності.

У програмі «На музичній хвилі», яка присвячена музиці України та Кропивницького, часто говоримо із музикантами та музиканознавцями.

Чи отримуєте зворотний зв’язок від слухачів програми про культуру? 

Звісно є, як і на всі інші наші програми. Зазвичай коментують у соцмережах під поширеними відео чи аудіо записами програм, але буває, що слухачі телефонують або приходять до нас особисто. 



Ви поет та прозаїк — як це допомагає у роботі журналіста? 

У роботі журналіста допомагає абсолютно все. Адже чим більше ти вмієш, чим більше ти знаєш тим краще. Ми висвітлюємо життя регіону з різних сторін, тому маємо орієнтуватися у широких темах. Більше в роботі журналіста мені допомагає те, що я науковець, кандидат філологічних наук. Умію аналізувати, шукати інформацію у багатьох джерелах, підходити до неї критично, бачити різні точки зору.

Які теми розкриваєте у своїх творах? 

Пишу завжди про те, що мене хвилює. І роблю це у такому стилі, у якому сам люблю читати. Іншими словами розповідаю історії, які сам хотів би почути, розказані таким способом, яким хотів би їх послухати.

«Пташиний цвинтар» — про що книга?

«Пташиний цвинтар» це збірка із восьми оповідань, які тісно між собою переплітаються. Це книга про дорослішання, набуття певного самоусвідомлення, отримання життєвих уроків. Кожне з оповідань поєднане кількома образами та темами: образом загадкового пташиного цвинтаря, образом білої сови, образом птахів, символом польоту. Це така дуже пташина книжка, кожне оповідання з якої має свій завершений сюжет, проте тематично (а подекуди і сюжетно) складає одну цілісну площину тексту.

Хто номінував Вас на премію імені Євгена Маланюка за 2021 рік? 

У 2021 році мене пропонували номінувати обласна бібліотека для юнацтва імені Євгена Маланюка та обласне відділення Національної спілки письменників України. Здається, саме останні й висунули книгу на здобуття премії.

Які ще нагороди маєте? 

Минулого 2021 року отримав Міжнародну премію короткої прози імені Василя Портяка. Також перемагав у конкурсі «Гранослов», кілька разів займав лауреатські місця в конкурсі «Смолоскип», став лауреатом Міжнародної німецько-української премії імені Олеся Гончара. Важливими для мене є також нагороди за відеопоетичні роботи – «Cyclop» та «Монокль».

Окрім літературних та мистецьких, маю також перемогу в конкурсі журналістських матеріалів «Прозорість шкільних бюджетів» (Кропивницький, 2020 рік).

Про що мрієте у журналістиці?

Мрії – це речі дуже особисті, інтимні. Нехай такими і залишаються.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький

Новини про регіон читайте на діджитал-платформах Суспільне Кропивницький:

Новини філії, телепрограму  та онлайн трансляції теле- та радіоефіру шукайте на сайті Суспільне Кропивницький.

Для довідки: Обласна літературна премія імені Євгена Маланюка — українська літературна премія, якою нагороджують авторів-літераторів Кіровоградської області за твори у жанрах поезії, прози, драматургії, літературознавства та перекладу, спрямовані на утвердження ідеалів гуманізму та української національної ідеї, патріотизму, високих духовних цінностей, збагачення історичної спадщини народу та становлення української державності. Премію заснувала Кіровоградська обласна рада у квітні 2002 року. Наразі у області триває акція до 125-річчя поета Євгена Маланюка у мережі викладають відео з віршами Євгена Маланюка.