Суспільне Кропивницький — головне за 2021 рік

Суспільне Кропивницький — головне за 2021 рік

6 січ. 2022

Вакцинація, перебіг захворюваності на ковід у регіоні, страйки, затримки зарплати, ремонти, екологічні акції, профтехосвіта, громадська активність, спортивні досягнення, документальні серіал і фільм та добрі справи — таким видався  2021 рік для команди Суспільне Кропивницький.

«Рік, сповнений різного роду викликів, але водночас і творчих відкриттів. Нашою основною метою, як і завжди, було всебічне, оперативне та правдиве інформування аудиторії про різні аспекти життя нашого регіону. Ми відкривали Кіровоградщину як для її ж мешканців, так і для всієї України. І у всьому цьому ми завжди старались зберегти людські обличчя, історії, які стояли за тими чи іншими подіями, обставинами. І упродовж всього року ми чітко відчували довіру наших глядачів, слухачів та читачів. А це найголовніше», — упевнена продюсерка Суспільне Кропивницький Яна Бабак.

Інформаційний напрям

«У цьому  році ми приділяли увагу історіям про людей та цікавим місцям в області. Більше зосередились на матеріалах, які незручні тим, де хтось у чомусь недопрацював. З’ясовували, як влада використовує бюджеті гроші. Намагались відійти від кількості й робити більше матеріалів аналітичних, залучати експертів. Ми відстежували, як вирішилась та чи інша проблема, чи про неї не забули», — каже шеф-редакторка новин Суспільне Кропивницький Ірина Дєдушева.

кореспонденти і оператори Суспільне Кропивницький

Історія вдови учасника Антитерористичної операції Тетяни Запорожченко не залишила байдужим, мабуть, жодного глядача. Жінка — сирота, виховує доньку. Чоловік загинув після повернення з передової, рятуючи життя дівчинки, що тонула. Восени Тетяна отримала від міськради квартиру зі стінами, що хитаються та з розбитими дверима. За цей час в неї не заселилась. Чому — дізнавались кореспонденти Суспільне Кропивницький. 

Як освоюють бюджетні гроші у Кропивницькому розглядали на прикладі пів кілометрової алеї, що з’єднує вулиці Жадова й Попова. На її облаштування витратили п’ять мільйонів гривень. Чи вартує зроблене цих грошей —  з’ясовували за допомогою експертів.

Як ремонтують і чому не відкрили до кінця року рух мостом у селищі Знам’янка Друга на найдовшій в Україні трасі Стрий-Ізварине теж цікавились.

Також Суспільне Кропивницький відстежувало чи повернулись люди у свої оселі в п’ятиповерхівці Кропивницького, де у березні 2021 року в квартирі на останньому поверсі ремонтники знесли стіну, через що обвалились плити. Травмованих чи загиблих не було. Тоді будинок визнали аварійним і мешканців із нижніх поверхів відселили з квартир. 

Крім подієвого інформування та відстежування резонансних тем у розвитку, команда новинарів Суспільне Кропивницький створювала інформаційні марафони, до яких доєднувались і колеги з радіо, телебачення та діджиталу. Так, наприклад, розповідали про ймовірність закриття уранових шахт і початок опалювального сезону в Кіровоградській області.

Публікації Суспільне Кропивницький на сайті Суспільне︱Новини цитували всеукраїнські видання. Йшлося про дружину військового, якій міська рада купила квартиру у поганому стані, дитину, яка отримала переохолодження у дитсадку, ДТП у Світловодську, коли загинула мама двох дітей, ДТП, у якому загинули криворізькі спортсмени, тарифний протест у січні. 

діджитал-команда Суспільне Кропивницький

Фейсбук-сторінка Суспільне Кропивницький  станом на кінець грудня має 51 тисячу підписників — це найбільший показник серед регіональних ЗМІ. Три кепнш-відео набрали більше мільйона переглядів. Це історії про багатодітну родину, яка пече хліб для пенсіонерів, про пораненого лебедя, якого прихистила пенсіонерка та про африканця, який живе у Кропивницькому, вивчив українську мову і вільно нею розмовляє.

А трансляцію наживо з виставки «АгроЕкспо», визначення найважчого гарбуза, подивились майже 2 млн користувачів Фейсбуку.

Також діджитал-команда Суспільне Кропивницький має більше 1200 підписників телеграм-сторінки, саме тут інформацію можна отримати у зручному форматі підсумкового дайджесту.

Тематичні та спеціальні проєкти

«Цього року ми спробували новий формат програм — спільні ефіри з іншими філіями Суспільного. Це був вдалий досвід. Не лише журналісти спілкувались на задану тему, а й гості студії ставили одне одному запитання і отримали нову для себе інформацію. Такі програми дають нові можливості. Наприклад, спільний ефір з Українським радіо Волині про діяльність ОСББ чи серія програм з кількома філіями Суспільного про лікування орфанних хворих, зокрема людей із хворобою Дюшенна», — зазначає редакторка Українського радіо Кропивницького Леся Журавська.

Команда Українського радіо Кропивницького підготувала тематичні проєкти: «Наші і Олімпіада», «Історії незалежності», а також «Незалежність. Регіональні історії». В першому на прикладі конкретних людей, які створили власні історії успіху, розказали, як протягом 30 років змінювалась область, люди, країна. У другому розказали як в різних містах області проходили події серпня 1991 року. 

команда Українського радіо Кропивницького

У своїх програмах редакція Українського радіо Кропивницького вагому увагу приділила розвитку профтехосвіти в регіоні. Говорили не лише про проблеми, а головне як знайти вихід, як допомогти роботодавцям отримати кваліфікованих робітників, а профтехоствіті навчити молодь відповідно до сучасних вимог ринку праці.

Важливими, на думку продюсерки Кропивницької філії Суспільного Яни Бабак, були і тематичні проєкти до Дня Гідності і Свободи й Дня захисників і захисниць України —  «Покоління Z Гідністю» та телеверсія документальної вистави театру корифеїв «Іду за Вас», яку показали на виховних годинах у всіх навчальних закладах області. 

«Нам здається, що це набагато краще, ніж суха викладка матеріалу, і наша відеоверсія сприяла доброму сприйняттю інформації», — каже продюсерка Суспільне Кропивницький Яна Бабак.

«Створюй із Суспільним» і локальні продакшени

У 2021 році Кропивницькій філії Суспільного вдалось реалізувати у межах відкритого конкурсу Створюй із Суспільним документальний серіал телеверсію етнографічних експедицій проєкту «Баба Єлька». Глядачі побачили 12 серій  першого сезону програми «Баба Єлька. Експедиція на піч». Команда Олени Горобець взяла участь у відкритому відборі й у 2021 році і тепер буде знімати ще другий сезон проєкту. 

А документальний фільм «Кіровоградщина: життя на урані» вдалось показати на відкритих публічних майданчиках кількох міст, його знімали за ідеєю Яни Бабак і Олени Кваші.

«Фактично можна стверджувати, що у нашому інформаційному просторі це була перша комплексна спроба вивчити питання уранодобувної галузі та її стану у регіоні, — коментує Яна Бабак. — Першу презентацію ми провели у Кропивницькому. Людей зареєструвалось багато, нам навіть довелося зробити два покази, щоб дотримуватись карантинних норм. Відгукнулися і медики, і громадські організації, і просто небайдужі кропивничани. Одеса, Київ — вдалось залучити представників енергоатому і провести грунтовну дискусію, яка, сподіваюсь, буде сприяти вирішенню цього проблемного питання для нашого регіону. Тому регіональний імпакт завдяки нашому фільму, ми сподіваємось, буде вдалим».

показ фільму «Кіровоградщина: життя на урані» у Києві

Господарський напрям

За цей рік інженерно-господарська служба працювала злагоджено і за словами менеджера філії Костянтина Карпова, вдалось всі поточні завдання виконувати ефективно. Крім поточної роботи, ввели в експлуатацію нові офісні комп’ютери, нові ефірні та програмні мікшери, закупили обладнання для ТЖК, модернізували архівний сервер саме завдяки злагодженій роботі адміністративно -господарського напряму і відбуваються теле- та радіо мости між філіями Суспільного та виїзні студії, що розширює аудиторію Суспільного. 

телерадіоміст Кропивницький Черкаси

«Завдяки плідній та злагодженій співпраці між усіма підрозділами у 2021 році, команда Кропивницької філії підвищила впізнаваність Суспільного мовника в регіоні. Вважаю, що основним завданням менеджера і є організація роботи на покращення результату, — говорить менеджер Кропивницької філії Суспільного Костянтин Карпов. Якісна робота журналістів в ефірі неможлива без надійної адміністративної та технічної підтримки. Планую і надалі орієнтувати всі підрозділи філії на співпрацю заради досягнення високих результатів роботи. Ставлю перед собою завдання оновити дизайн та декорації студії, провести ремонтні роботи власних приміщень та комунікацій технічного центру філії, активно співпрацювати з філіями Суспільного щодо спільних творчих проєктів. Сподіваюсь і на подальшу підтримку колективу».

 виїзна студія Суспільне Кропивницький

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький

Новини про регіон читайте на діджитал-платформах Суспільне Кропивницький:

Новини філії, телепрограму  та онлайн трансляції теле- та радіоефіру шукайте на сайті Суспільне Кропивницький.