Суспільне Кропивницький оголосило переможців відзнаки «У фокусі добра 2021»

Суспільне Кропивницький оголосило переможців відзнаки «У фокусі добра 2021»

31 гру. 2021

31 грудня у передноворічному випуску програми «Радіомайдан» команда Суспільне Кропивницький оголосила переможців відзнаки «У фокусі добра 2021». Цей проєкт Кропивницька філія Суспільного започаткувала у 2018 році. Метою акції є пошук та вшанування людей, які творять зміни та ініціюють розвиток громади.


Читайте також: «Новорічний концерт на Суспільному» — зустрічаймо 2022-ий разом

«Щорічна відзнака «У фокусі добра» це вже певною мірою брендоутворювальна річ для Суспільне Кропивницький. На неї чекають, вона викликає жвавий інтерес та зацікавлення. А ще, “У фокусі добра” стверджує дуже приємний факт: Кіровоградщина багата на проактивних, свідомих, ініціативних громадян, у абсолютно різних сферах суспільного життя, — розповідає продюсерка Кропивницької філії Суспільного Яна Бабак.  Цей рік не виключення. Переможці наших номінацій це люди, ініціативи та організації, які створюють добру славу про регіон не лише в Україні, а й за її межами. Наше ж завдання це медійно “підсвітити” їхні діяння, донести до широкого кола аудиторії».

Традиційно номінантів пропонують підписники фейсбук-сторінки Суспільне Кропивницький, а переможців обирає команда філії.


Загалом переможців визначено у восьми номінаціях:

  • «Громадський діяч року»;
  • «Громадська діячка року»;
  • «Молодіжна ініціатива року»;
  • «Відкриття року: культура, історія, традиції»;
  • «Екоініціатива року»;
  • «Платформа для розвитку»;
  • «Історія об’єднання року»;
  • «Гуманітарна місія року».

Громадським діячем року став засновник кропивницького спортивного клубу «Борець» Євген Скирда. Відзнаку він отримав за продовження популяризації спорту серед молоді Кропивницького та підготовку чемпіонів з бразильського джиу-джитсу. 

Громадською діячкою року назвали Олену Горобець. У 2021 році разом з громадською організацією «Територія успіху» вона започаткувала інформаційно-просвітницьку кампанію «Незламні». В межах якої, у партнерстві з однією із провідних студій краси міста, психологи, правозахисники та поліція навчали б’юті-майстрів тому, які можливості захисту від домашнього насильства існують в Україні й у Кропивницькому зокрема. Також в межах кампанії виходить однойменний подкаст і виданий інформаційний буклет у форматі фешн-журналу з історіями жінок, які знайшли вихід із домашнього насильства, з порадами психологів і контактами тих, хто надає допомогу постраждалим. Протягом акції «16 днів проти насильства» з метою підтримати постраждалих від домашнього насильства «Незламні» запустили всеукраїнський флешмоб #Помаранчевий_тренд_листопада, а також благодійну акцію «Помаранчева торба» — збір речей першої потреби для тих, хто екстерено покинув дім рятуючись від насильства.

Перемогу у номінації «Молодіжна ініціатива року» отримала дитяча кіно- телестудія «КУ-раж». У 2021 році студія «КУ-раж» випустила кілька фільмів та відеороликів, зокрема історичну драму «Мотря» про зв’язок поколінь. Студія працює понад 20 років. Навчають і координують роботу юних кінематографістів Володимир Крутоус та Наталія Устименко. 

Відзнаку у номінації «Відкриття року: культура, історія, традиції» присудили Етнолабораторії  «Баби Єльки» в Кропивницькому. Саме за відкриття етнолабораторії та потужний розвиток проєкту цього року і відзначили команду «Баби Єльки». У Етнолабораторії експонуються речі, зібрані під час етноекспедицій селами області, проводяться різні активності: екскурсії, просвітницькі лекції, майстер-класи.  

Громадську організацію «Флора» за дослідження якості води у 2021 році відзначили як Екоініціативу року. З 2000 року невеличкий колектив ентузіастів реалізував десятки екологічних проєктів. Цього року провели серію досліджень природних джерел, свердловин, криниць та поверхневих вод, річок, із яких використовують воду для потреб мешканці кожної десятої громади області. За результатами досліджень відбулись зустрічі у громадах, фокус-групи, соціологічні опитування, щоб спільно напрацювати варіанти та знайти вирішення цієї важливої екологічної проблеми. У кожній із громад, де проводили дослідження екоактивісти, підготували конкретні пропозиції поліпшення ситуації із водопостачанням. 

«Платформа для розвитку»  Проєкт Mir 2.0. На думку команди Кропивницької філії Суспільного, у часи пандемії надзвичайно важливо створювати нові простори мистецтва і розвитку, особливо, якщо все відбувається просто неба та дозволяє уникнути ризиків поширення коронавірусу.

«Регіональний центр наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань» оголосили переможцем у номінації «Історія об’єднання року». Очолює центр Борис Шевченко. У 2021 році працівники Регіонального центру підготували ряд наукових, довідкових, краєзнавчо-туристичних та науково-популярних видань. Також започаткували два просвітницьких проєкти: «Історичний лекторій», «Історико-краєзнавчий дискусійний клуб «Кліо», відбулося кілька важливих краєзнавчо-історичних конференцій. Центр співпрацює із територіальними громадами, зокрема Підвисоцькою, Олександрійською, Новоукраїнською, об’єднує навколо себе науковців та краєзнавців.

Відзнаку «Гуманітарна місія року» за системну п’ятирічну роботу та нові проєкти отримав Благодійний фонд «Янгол життя». Міжнародний благодійний фонд «Янгол життя» заснували для допомоги онкохворим дітям. Під його опікою понад 100 родин із Кіровоградської області. Фонд купує ліки й обладнання для пацієнтів обласної дитячої лікарні. У 2021 році реалізував проєкти «Скарбничка хоробрості» для онкохворих дітей, які лікуються у гематологічному відділені дитячої обласної лікарні, «Замість квітів – життя дітям», «Лимонад рятує не тільки від спеки, а й допомагає дітям» та багато інших. 

Згодом передноворічний випуск програми «Радіомайдан» про відзнаку «У фокусі добра 2021» можна буде переглянути на сайті філії. Також про свою роботу і зміни у громадах, до яких привела їхня активність, переможці розкажуть у ефірах Суспільне Кропивницький у 2022 році.

Дивитись і слухати ефіри Суспільне КРОПИВНИЦЬКИЙ можна і онлайн на сайті філії.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: