«Знімали на землі й під землею», — продюсерка Суспільне Кропивницький Яна Бабак про фільм «Кіровоградщина: життя на урані»

«Знімали на землі й під землею», — продюсерка Суспільне Кропивницький Яна Бабак про фільм «Кіровоградщина: життя на урані»

16 гру. 2021

16 грудня у Кропивницькому відбулась перша презентація документального фільму від Суспільне Кропивницький «Кіровоградщина: життя на урані». Його зняла команда Олени Горобець на замовлення Суспільного. Режисерка — Катерина Мурована. Премєра стрічки на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та всіх регіональних телеканалах Суспільного відбудеться  20 грудня о 16:05 із повтором у неділю, 26 грудня о 12:50.

Зйомки фільму «Кіровоградщина: життя на урані» відбулися влітку та восени 2021 року. За словами продюсерки Кропивницької філії Суспільного Яни Бабак, це була досить складна робота.

«Знімали на землі й під землею. Ми запросили багато спікерів, це і профільні науковці, екологи, представники громадських організацій з Кропивницького і Чехії, шахтарі, представники профільного міністерства, Енергоатому, зазначає продюсерка Суспільне Кропивницький Яна Бабак.   Щоб осягнути велику проблему, треба було опрацювати велику кількість матеріалу. Ми раді, що ця робота у нас вийшла. Зараз організовуємо презентації у Кропивницькому,  Одесі й Києві. Після цих показів хочемо предметно обговорти підняті у фільмі питання з представниками Міністерства енергетики та Енергоатому. Сподіваємось, вихід документального фільму в телеефір стане поштовхом до розв’язання багатьох комплексних проблем у області».

Читайте також: Як у Легедзиному знімали кіно — прем’єра на Суспільному

Згадуючи про зміст стрічки, Яна Бабак зазначила: «Це перша така масштабна спроба розповісти про поточний стан уранодобувної промисловості. Ми аналізуємо, як наші шахти дійшли до сьогоднішнього стану, як це впливає на шахтарів та їхні сім’ї, на економіку країни і як кожен може захиститися від впливу радону на здоров’я». 

Продюсерка і співавторка фільму «Кіровоградщина: життя на урані» Олена Горобець впевнена, що кращого часу для зйомок  годі було й шукати.

«Життя на урані — це дуже широка тема, у нас на очах все дуже стрімко змінювалося, згадує Олена Горобець. Коли ми приступили до роботи  — шахтарям не платили зарплату, було не зрозуміло, що буде з шахтами і загалом з уранодобувною галуззю України. Потім протягом місяця на 68% зросла ціна на уран і з’явилась нова надія. Ми дуже довго думали, як розгорнути дослідження. Знайомлячись з людьми, вивчаючи цю тему, ми зрозуміли, що уран може бути нашим цінним ресурсом і люди які видобувають уран дуже круті». 

Олена Горобець також зазначає, що автори фільму хочуть змінити суспільний дискурс щодо цієї теми і показати жителям області, що можна пишатись тим,  що Кіровоградська область єдина в Україні, де видобувають уран, і цей видобуток може стати основою національної енергетичної незалежності.

Більше інформації про передпоказ дивіться у новинах на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: