«Кіровоградщина: життя на урані» — Суспільне Кропивницький і Олена Горобець запрошують на передпоказ фільму

«Кіровоградщина: життя на урані» — Суспільне Кропивницький і Олена Горобець запрошують на передпоказ фільму

13 гру. 2021

16 грудня о 17:00 у Кіровоградській обласній науковій бібліотеці імені Д. Чижевського відбудеться передпоказ-презентація документального фільму «Кіровоградщина: життя на урані». Стрічку для Суспільне Кропивницький зняла команда Олени Горобець.

«Тема видобутку урану на Кіровоградщині роками оповита нерозумінням того, що ж насправді відбувається. У інформаційному просторі зазвичай висвітлювалися страйки шахтарів, озвучувались суми заборгованості заробітної плати, але у  цьому потоці констатації фактів бракувало глибинної аналітики першопричин. Те саме і стосовно екологічних питань, пов’язаних із ураном про потенційні ризики нібито знають усі, але як цьому можна реально протистояти і які кроки для цього варто зробити говорять рідко. Наш фільм це перша комплексна спроба дати низку відповідей на питання і економічного, і екологічного, і навіть суто людського характеру. Це всебічний погляд. Дуже хочеться, аби вихід фільму на екрани та наші заплановані презентації спонукали до реальних кроків у напрямі пошуку рішень для найбільш критичних точок уранодобувної галузі області», — розповідає продюсерка Суспільне Кропивницький Яна Бабак.

Читайте також: Ще 32 частоти, зокрема три на Кіровоградщині: радіоканали Суспільного продовжують розширення FM-мережі

У фільмі йдеться про уранові ресурси Кіровоградщини, кризу видобувних підприємств, майбутнє уранових шахт області.

«На Кіровоградщині ми народжуємось і живемо з якоюсь такою  фаталістичною приреченістю, мовляв, хворіємо, вмираємо, все через нього, через уран.  Є багато страхів, міфів, стигматизації працівників уранодобувного підприємства, власне шахтарів. Ми самі, взявшись за цю тему, спершу були спантеличені тим, куди розвернути дослідження, яким має бути меседж. Адже тут і енергетична безпека, і екологія, і здоров’я, і долі людей», зазначає Олена Горобець

За словами продюсерки проєкту Олени Горобець, команда прагнула наблизити тему фільму до глядача через історію головного героя, на урановій шахті працює вже три покоління його родини.

«На мою думку, у нас вийшла  емоційно заряджена робота, каже Олена Горобець. Працювати було не просто, але дуже цікаво. Ми вивчили тонну інформації про те, як влаштований видобуток урану в Україні і світі, які технології застосовують. Дослідили, як змінювались ціни на світових ринках за останні 30 років і від чого залежить їхній ріст чи падіння, як і чому закривають уранові шахти в Європі, як, власне, жити й співіснувати відносно безпечно з ураном і радоном»

Зйомки відбувалися у Кропивницькому, Смоліному, Києві, Одесі. Спікерами стали академіки, доктори і кандидати наук, головний лікар обласного онкодиспансеру, заступник міністра енергетики, голова Енергоатому, керівництво «Схід ГЗК» і профспілки, шахтарі та їхні родини.


«Далі був величезний челендж вмістити все це в 52 хвилини, коментує Олена Горобець.   Часом доводилось по-живому різати цікаві й важливі моменти, як ще на етапі тексту сценарію, так і вже по змонтованому, з намальованою графікою відео. Ми вклали дуже багато в цю роботу і дуже хвилюємось як її прийме глядач, і найбільше боїмось байдужості»

Спеціально для фільму створили оригінальну графіку і музику. Команда проєкту об’єднала людей не тільки професійних, а й небайдужих до розвитку і життя області.

Ідея фільму належить продюсерці Суспільне Одеса Олені Кваші та продюсерці Суспільне Кропивницький Яні Бабак. Продюсерка документального фільму Олена Горобець, сценаристи Ірина Романська, Олена Горобець, режисерка Катерина Мурована, оператор Олександр Касьяненко, музика Денис Федоренко, графіка Олексій Сімонов, оператор дрона Павло Мазур.

Для того, щоб відвідати презентацію треба зареєструватися за посиланням. Захід відбудеться за умов дотримання всіх карантинних застережень.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: